Franciaország

Tanulj Franciaországban

Felsőoktatás Franciaországban

Franciaország jelenleg a negyedik legnépszerűbb továbbtanulási célpont a világon, és ez nem is csoda, ha figyelembe vesszük az ország magas szintű kultúráját, kiemelkedő színvonalú felsőoktatását, vagy a viszonylag alacsony tandíjakat. Évente közel 300,000 hallgató utazik oda kizárólag abból a célból, hogy valamelyik francia egyetemen tanulhasson.

A francia felsőoktatási rendszer némileg zavarba ejtő. A rendszert egységesen három szintre osztják, ennek köszönhetően lesz átláthatóbb. Napjainkban a hallgatók a „License” elvégzésével kezdik meg tanulmányaikat, amely hasonlít az alapképzéshez. Ezt követi a mester fokú képzés. A képzés legfelső szintjét a doktori iskola jelenti. A „License” három éves, a mesterképzés általában két évig tart. A doktori programok túlnyomórészt további három év tanulást jelentenek.  

A francia egyetemek állami kézben vannak, így a tandíj nem magas. Körülbelül 200-400€-val számolhatsz attól függően, hogy milyen tanulmányokat folytatsz, és melyik egyetemre jársz. Az üzleti iskolák ez alól kivételt képeznek. A legtöbb üzleti iskola magántulajdonban van, így a tandíj meghaladhatja az évi 15,000€-t is.

Franciaországban viszonylag nyitott az alapképzés felvételi rendszere. Ám az első év elteltével a hallgatóknak vizsgákat kell tenni. Komoly versengés hivatott eldönteni, hogy ki folytathatja tanulmányait másodéven. Létezik még ezen kívül egy szigorú szelekción alapuló rendszer, a „Grandes Écoles”, amelybe csak gondosan válogatott hallgatók kerülhetnek be. A Grande École felvételije rendkívül szigorú, a tandíj jelentősebb összeget képez, az intézmények presztízse pedig lényegesen magasabb.

 

Franciaországban szeptember végén kezdődik a tanév, a tavaszi félév pedig február elején indul. A karácsonyi ünnepek alatt, valamint Mindenszentekkor és Húsvétkor tanítási szünet van. A legtöbb egyetemen tavaszi szünet és három hónap nyári szünet is jár a hallgatóknak. 

Diplomázás után sok hallgató folytatja pályáját tudományos programokban. Az 1-3 hónapos programokkal járó utazási, tanulmányi és megélhetési költségekre gyakran támogatásokat lehet igényelni.

 

Vízum-előírások

Ha az Európai Unió egyik tagországából utazol hallgatóként Franciaországba, nem szükséges tanuló vízumot igényelned. Amennyiben az Európai Unión kívülről érkezel, utazás előtt el kell látogatnod a francia konzulátusra, hogy beszerezd a hallgatói vízumot. Tanulmányaid első évében a vízumod lesz a tartózkodási engedélyed. Egy év elteltével kérelmezned kell a „Carte de Séjour”-t . A megérkezésedet követő 30 napon belül regisztrálnod kell a helyi bevándorlási hivatalnál.

 

Tanácsok

Az alacsony tandíjak és a nagy nemzetközi figyelem miatt franciaországi tanulmányaidat érdemes idejében előkészíteni. Bár a felvételi nem jelent majd nagy kihívást elsőévesként, a szálláskeresés és az ezzel járó papírmunka némi időt vesz igénybe. Amennyiben pénzügyi támogatásra van szükséged, érdemes utánajárnod a különböző tanulmányi ösztöndíj lehetőségeknek.

Amikor a franciaországi tanulmányaidat tervezed, ne feledd, hogy a világ legnagyobb elméinek nyomába lépsz. Azokban a termekben tanulhatsz majd, amelyeket egykor Sartre, Durkheim, vagy Marie Curie tiszteltek meg a jelenlétükkel. Bár a jelentkezési folyamat és a rengeteg bürokrácia riasztóan hathat, végül minőségi oktatásban lesz majd részed elérhető áron, amelyért érdemes erőfeszítéseket tenni.