Kanada

Tanulj Kanadában

Felsőoktatás Kanadában

Kanadában az alkotmány szerint a felsőoktatási ügyekért Ontario, Új-Fundland és Labrador, Alberta, Manitoba, Új-Skócia, Quebec, Brit Columbia, Saskatchewan, Új-Brunswick és Prince Edward-sziget tartományok a felelősek.

Bár minden tartomány egy kicsit másképp kezeli a felsőoktatási rendszerét, léteznek hasonlóságok, amelyek segítségével átfogó képet kapunk az ország oktatási rendszeréről, ha diákként éppen kanadai továbbtanulást fontolgatjuk. Így például minden egyetem és főiskola alap-, mester- és PhD végzettségeket ad, míg a szak-, vagy a műszaki iskolák okleveleket, illetve diplomákat nyújtanak. A két éves képzés után bizonyítványt adó közösségi főiskolák, az iparművészeti és műszaki főiskolák, a tartományi intézmények és a magán szakiskolák is a kanadai felsőoktatási intézmények közé tartoznak. Amennyiben egy hallgató szeretne beiratkozni egy bizonyos egyetemre, vagy főiskolára, célszerű ellátogatnia az adott tartomány weboldalára, hogy többet megtudhasson annak oktatási rendszeréről.

 

Népszerű kanadai egyetemek

A Torontoi Egyetem stabil, előkelő helyet foglal el a legjobb észak-amerikai egyetemek sorában. Az UT több kurzust kínál a hallgatóknak, mint bármely más kanadai egyetem, továbbá lehetőséget biztosít a felvetteknek, hogy elismert kutatólaborokban dolgozhassanak. Az egyetem egyike Kanada élvonalbeli felsőoktatási intézményeinek.

Az egyéb kiváló egyetemek között találjuk a Brit-Columbiai Egyetemet, ahol több,  mint 50,000 hallgató élvezi a koncerttermek, múzeumok, illetve a változatos zenei és atlétikai programok nyújtotta lehetőségeket; valamint a világszerte elismert Albertai Egyetemet, amely kutatóegyetemként a részletes tantervekről és a magas színvonalú oktatásról nevezetes.

 

Tandíjak

Az alapdiplomára vágyó kanadai állampolgárok és állandó lakcímmel rendelkező egyének évente átlagosan $5000 CAD tandíjra számíthatnak. A kanadai posztgraduális képzésben részt vevők mintegy $1000 CAD-ral magasabb tandíjat fizetnek évente az alapképzésben tanulóknál.

A külföldi hallgatók magasabb tandíjat kötelesek fizetni, mint a kanadai lakosok – valójában az összeg közel háromszorosát. Az alapképzésben résztvevő külföldi hallgató évente $14,000-os tandíjjal számolhatnak, mely összeg a posztgraduális képzések esetén magasabb. Mindemellett bizonyos állam- és tartományközi egyezmények csökkenthetik a tandíjat (ilyen pl. a Franciaország és Quebec közti egyezmény). Megfigyelték, hogy a külföldi hallgatók Saskatchewan és Quebec tartomány egyetemein fizetik a legmagasabb tandíjakat. Ebben a tekintetben Újfundland és Manitoba intézményei a legelérhetőbbek.

 

Jogosultság a tanulmányi vízumra

A kanadai tanulmányi vízumra való jogosultság feltételei a következők: igazolás, hogy a hallgató felvételt nyert egy kanadai főiskolára, vagy egyetemre; bizonyíték, hogy képes lesz fedezni a megélhetés és a tanulmányok költségeit; erkölcsi bizonyítvány. A hallgatókat bizonyos esetekben felkérhetik, hogy vessék alá magukat orvosi vizsgálatnak, mielőtt megkapnák a tanulmányi vízumot.

 

Miért éppen Kanada?

Kanada nem csupán lenyűgöző tájai miatt vonzó úti cél, hiszen világszerte ismert feljett felsőoktatási rendszeréről is. Bár a külföldi hallgatók számára költséges lehet a kanadai továbbtanulás, az országnak rendkívül jó híre van az oktatási színvonal tekintetében. Túl ezen Kanada békés, biztonságos és sokszínű környezett biztosít a hallgatóknak, illetve kiváló munkafeltételekkel és tanulási lehetőségekkel kecsegtet. Kanada, a multikulturalizmus földje, olyan hallgatóknak ad otthont, akik egy igazán egyedi élményre vágynak a világ legjobb egyetemei között jegyzett intézményekben.