Népszerű Mesterképzések

A Mester a világ egyetemei által nyújtott tudományos fokozat egy adott tudományágban elvégzett egyetemi tanulmányokért. A Mesterképzések jellemzően egy-két évesek, és felkészítik a diplomásokat az általuk választott területen való érvényesülésre. A Mesterdiploma megszerzése számos szakmai, személyes és tudományos előnnyel jár az Alapképzésen végzett hallgatóknak.

A legkülönfélébb tudományterületeken végezhetünk Mesterképzést. Többek között ilyen területek a Művészetek, az Üzlet, a Mérnöki és a Műszaki Tudományok, a Jog, a Bölcsészet, a Társadalomtudomány, a Biológia és az Élettudományok, valamint a Természettudományok. Az egyes tudományterületek számos specializációt kínálnak.

Az Mesterképzések sokszínűsége első ránézésre zavarbaejtő lehet, de ne hagyd magad! Kezdd meg a keresést az alábbi, legnépszerűbb Mesterképzésekkel.

Újonnan hozzáadott Mesterképzések

Maastricht University, Faculty of Psychology and Neuroscience

Nemzetközi Közös Munkaügyi és Szervezési Pszichológia Mester

December 18, 2018
Melyek a munkakörülmények a mentális fáradtság megelőzésében? Mi határozza meg a csapat hatékonyságát? És hogyan ösztönözheti az innovációt? Ezek azok a témák, amelyeket egy Munka és Szervezeti Pszichológus tanulmányoz.

L’École De Design Nantes Atlantique

MD in Human Machine Design / UX Design

December 18, 2018
Egy kétéves posztgraduális program, mely az UX Design-ra specializálódott, egy olyan mesterképzésre szakosodott Design programban, amelyet kifejezetten a világ minden tájáról érkező hallgatók számára terveztek,

American College of Acupuncture & Oriental Medicine

Integrált Wellness Kezelő Mester

December 16, 2018
A Master of Integrative Wellness Management program célja, hogy felkészítse Önt egészségügyi és wellness adminisztrátorra.

Egyetemek Magyarország

Helyszín megváltoztatása

Mesterdiploma

Ha fel szeretnéd pörgetni a karrieredet, vagy többet akarsz tudni a szakmádról a mesterdiploma kiváló befektetés. Mivel gyakorlatilag minden tudományterületen végezhetünk mesterképzést, és világszerte több ezer képzés közül választhatunk, te is biztosan meg fogod találni a céljaidnak, pénztárcádnak és időbeosztásodnak megfelelő képzést.

A Mesterdiplomák Típusai

Bár létezik néhány speciális képzés, mint például a Mérnöki Mester (MEng), vagy a Kutatói Mester (MRes) a legtöbb mesterdiploma a Bölcsészettudományi Mester (MA), vagy a Természettudományi Mester (MSc) kategóriába sorolható. A Bölcsészettudományi Mesterdiplomát (MA) általában a bölcsészettudomány, a képzőművészet, a filozófia, vagy a társadalomtudomány területén folytatott tanulmányok elvégzése után kapja kézhez a hallgató. A Természettudományi Mester (MSc) olyan tudományterületekre helyezi a hangsúlyt, mint a természettudomány, a műszaki és mérnöki tudományok, vagy a matematika. A szemináriumi munkán kívül az MSc diploma megszerzéséhez a képzés típusától függően kutatási munka is társul egy csoportosan, vagy egyénileg kidolgozandó jelentős projekt, vagy egy szakdolgozat formájában.

A Mesterdiploma előnyei

A mesterdiploma egyik legnyilvánvalóbb előnye a karrierkilátások javulása. Egyes szakmák kifejezetten megkövetelhetik a mesterfokozatot, vagy egyszerűen csak ritkán alkalmaznak alapdiplomás jelentkezőket. Ilyen szakma például a statisztikus, az egészségügyi asszisztens, vagy az iskolai tanácsadó.

A mesterdiplomával járó egyéb előnyök között találjuk az alábbiakat:

 1. Magasabb bérezés. A Forbes magazin például kimutatta, hogy a mester-, vagy MBA diplomás villamosmérnökök karrierjük derekán több, mint 100,000 dolláros éves jövedelemre számíthatnak.
   
 2. A fejlettebb készségek és kiterjedt ismeretek vonzóbbá tesznek a munkáltatók szemében és megnyitják előtted az utat a nagyobb felelősséggel járó pozíciók felé.
 3. A mesternek köszönhetően szélesebb rálátással rendelkezel a szakmádra, és ez megkönnyíti a más szervezetekkel való kommunikációt.
   
 4. Szaktársaidnak, tanáraidnak és az alumni programnak köszönhetően a kezdetektől kitűnő szakmai hálóval rendelkezel.
   
 5. A mesterdiplomával bizonyítod a szakmád iránti elkötelezettséged.
   
 6. Értékes tudást szerzel egy téged érdeklő területen.

A Mesterképzés kiválasztása

Világszerte több ezer mesterképzés közül választhatsz. A mesterképzések jellemzően az alapdiploma utáni 1-2 éves, nappali tagozatos programok. Megeshet, hogy a részidős képzésben résztvevő hallgatók több mint 2 év alatt fejezik be tanulmányaikat.

Mielőtt elköteleznéd magad egy mesterképzés mellett gondold át, hogy melyik tudományterület érdekel, és ehhez milyen tudományágak kapcsolódhatnak. A első választásod magától értetődőnek tűnhet, ám az általad kiszemelt diploma nem biztos, hogy mindenben megfelel majd az igényeidnek. Ha például az üzlet érdekel, akkor érdemes megfontolnod, hogy az üzleti menedzsment mellett egy közgazdasági, pénzügyi, vagy emberi erőforrások képzést is elvégezz.

Amint leszűkítetted a kört az általad választott tudományterület(ek)re elgondolkozhatsz rajta, hogy tanulmányaidat nappali, vagy részidős formában szeretnéd-e folytatni. A nappali képzés lehetővé teszi, hogy a tanulmányaidra koncentrálj és számos lehetőséget kínál, viszont megeshet, hogy helyet kell változtatnod miatta, és ha dolgozol, nagy valószínűséggel fel kell adnod a teljes munkaidőt. A részidős tanulmányok nagyobb rugalmasságot nyújtanak, de nem minden képzést lehet elvégezni teljes munkaidő mellől. Ha az általad választott képzésen például csak napközben vannak órák, akkor olyan munkahelyet kell találnod, amely lehetővé teszi számodra, hogy időt szakíts a tanulmányaidra. Mielőtt eldöntenéd, hogy nappali, vagy részidős képzésre jelentkezel, mindenképp vedd számba az előnyöket és hátrányokat, különös tekintettel a nappali tagozattal járó bevételkiesésre.

Manapság sok mesterképzés kínál a hagyományostól eltérő képzési formákat. Az online és távoktatásos képzések egyre népszerűbbek, és általában ugyanannyi idő alatt elvégezhetők, mint a hagyományos mesterképzések. Ezzel együtt az online képzéseket nem mindenkinek ajánlhatjuk jó szívvel. Jellemzően több önfegyelmet kívánnak, és hiányzik belőlük a hálózatépítés, illetve a szoros személyes kapcsolat kialakításának lehetősége, amely a hagyományos képzések velejárója.

Általában milyen hosszú és mennyibe kerül egy mesterképzés?

Bár bizonyos mesterdiplomák mindössze két félévesek, a mesterképzések hossza jellemzően két év, de akadnak hat éves programok is. Mindez az általad választott tudományterülettől, illetve attól függ, hogy félévente hány kurzust végzel el.

A mesterdiploma megszerzésével járó költségek országonként nagymértékben eltérhetnek. Bizonyos országokban, mint például Norvégia és Finnország az egyetemi oktatás, így a mesterképzések is ingyenesek. Az Egyesült Államokban a mesterképzések zöme 20,000-30,000 dollár, de a rangosabb egyetemek képzései ennek kétszeresébe is kerülhetnek. Ha teljes állásban vagy és a képzésed kapcsolódik a munkádhoz, a munkáltatód segítséget nyújthat a diplomával járó anyagi terhek viselésében. A megtakarításaid mellett ne feledkezz el a hitelek, támogatások és ösztöndíjak nyújtotta lehetőségekről sem! Vannak olyan támogatások és ösztöndíjak, amelyeket kifejezetten a posztgraduális tanulmányokat folytató hallgatóknak találtak ki.

Karrierlehetőségek a mesterdiplomával

Az Egyesül Államok Munkaügyi Statisztikai Hivatala 2020-ig a mesterfokozatot megkívánó állások terén prognosztizálja a leggyorsabb növekedést. Számos ilyen munkahelyet találunk az egészségügyben és a szociális szolgáltatások ágazatában. A családterapeuta és a mentálhigiénés állások betöltéséhez például mesterdiploma szükségeltetik.

Még akkor is számos lehetőséget nyithat előtted egy mesterdiploma, ha alapvetően nem követelménye az általad választott szakmának. A számítástechnikai és a mérnöki szektorban dolgozó felügyelőknek, menedzsereknek és műszaki szakértőknek is hasznára válhat a mesterdiploma. Egyéb, a mesterfokozattal rendelkező jelölteket előnyben részesítő szakmák az ápolás, az oktatás, a közgazdaság, a zene és a művészetek.

A mesterdiploma egy igazán kifizetődő befektetés. Tudásra teszel szert, növeled a szakmai képességeidet, barátokra lelsz miközben szakmai kapcsolataidat is építed, továbbá javítod a karrierlehetőségeidet. Érdeklődési körödtől függetlenül a világszerte kínált több ezer mesterképzés között biztosan megtalálod a neked valót.