Egyesült Királyság

Tanulj az Egyesült Királyságban

Felsőoktatás az Egyesült Királyságban

Kiváló egyetemeinek köszönhetően a brit felsőoktatás igen keresetté vált, nem csupán a szigetország lakói, de a világ minden tájáról érkező hallgatók körében. A diákok jellemzően 18 éves korukban jelentkeznek az egyetemre. Az alapképzés során legtöbbjük az állami intézményeket választja a tandíjak mérséklésének érdekében.

Az Egyesült Királyságban az első diploma az alapdiploma. A hallgatók zöme mintegy három évet tölt a diploma megszerzésével. Az alapképzésben résztvevő hallgatók elnevezése az „undergraduates”. Az alapképzésen, vagy egyéb első diplomát nyújtó struktúrából kikerülő hallgatók dönthetnek, hogy tanulmányaikat folytatni kívánják-e posztgraduális szinten. A jellemzően egy évig tartó mesterképzés az első lépcső. A doktori programok körülbelül három évesek. A posztgraduális képzésekbe való felvételiknél nagy a verseny, ezeket a képzési formákat nem támogatja az állam.

A három ismert képzési formán kívül a brit diákok különböző szakképesítésekre tehetnek szert. Ezek a szakképesítések a pszichológiától a kezdve a jogon, az orvostudományon, és az oktatáson át egészen az üzleti területekig terjednek.

Ha Nagy-Britanniában folytatod a tanulmányaidat azzal az előnnyel jár, hogy diplomádat a világ egyik legnívósabb egyeteme adja. A szigetországban nagy becsben van az oktatás, és te hallgatóként kiváló gondolkodók és kutatók között élsz majd. Ha az általad választott képzésben hangsúlyos a kutatás, látni fogod, hogy a brit tanulmányok lehetőséget biztosítanak majd neked arra, hogy kitűnő kutatási programokban vegyél részt.

 

Tandíjak

Mivel Nagy-Britanniában tervezel továbbtanulni segítségedre lehet, ha átlátod a tandíjak rendszerét. A 2012-13 tanévben az alapképzések árplafonja Angliában évente fixen £9,000-t volt, a £6,000 tandíj pedig általánosnak számított. A posztgraduális képzések többe kerültek, mint az alapképzések, de ez az arány intézményenként jelentősen eltért. Az Anglián kívül tanuló hallgatók £5,000 - £20,000 közötti összegeket fizettek a képzésükért.

Egy brit diplomás előtt sok munkalehetőség nyílik. Az egyetemek világszerte elismert, magas presztízsének köszönhetően lehetőséged lesz rá, hogy nemzetközi helyszíneken, vagy akár az Egyesült Királyságban folytasd a munkád, amennyiben ott kívánsz letelepedni.

 

Egészségbiztosítás

Az Egyesült Királyság nemzeti egészségügyi rendszerének neve „National Health Service”. Azok a hallgatók, akik legalább fél évet töltenek az országban, jogosultak lehetnek az ingyenes, vagy támogatott egészségügyi ellátásra az Egyesült Királyságban. Az Európai Gazdasági Szövetség lakosai, vagy azok, akik már az Egyesült Királyságban élnek, automatikusan jogosultak a  „NHS” szolgáltatásaira, függetlenül attól, hogy milyen hosszú ideig szándékoznak folytatni tanulmányaikat az Egyesült Királyságban.

 

Vízum igénylése az Egyesült Királyságba

Tanulmányi vízumok az Egyesült Királyságba:

  • Tier 4 General – 17 év feletti felnőtteknek, akik tanulni jönnek Nagy Britanniába.
  • Hallgató Látogató – Ez a vízum a rövid kurzusokat végző diákoknak ideális, akik az ottartózkodásuk ideje alatt nem terveznek munkát vállalni.
  • Leendő Hallgató – Ez a vízum azokra a hallgatókra vonatkozik, akiknek még el kell intéznie néhány dolgot, mielőtt megkezdenék Tier 4 tanulmányaikat.

 

Tanácsok

A brit felsőoktatásba készülve, érdemes észben tartani, hogy az egyetemekre és bizonyos képzésekre való bejutáskor igen nagy a verseny. Idejében küldd el a jelentkezésed, hogy biztosítsd a helyed, és jelentkezz több egyetemre is, ezzel is emelve a felvételi esélyeidet. Keress megfizethető szállást az egyetem közelében, vagy az egyetemi campuson, fontold meg egy másik bérlővel megosztott lakás lehetőségét is, hogy legtöbbet hozhasd ki pénzügyi ráfordításodból. Ha megfogadod ezeket a tanácsokat, zökkenőmentesen tanulhatsz az Egyesült Királyságban, miközben kiélvezed az ország gazdag oktatási tradíciója által nyújtott előnyöket és a nemzetközileg elismert színvonalú oktatást.

Iskolák

Oktatási intézmények és egyetemek Egyesült Királyság területén

Online oktatási intézmények és egyetemek Egyesült Királyság területén