Amerikai Egyesült Államok

Tanulj az USA-ban

Felsőoktatás az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államok felsőoktatása világszerte elismert színvonalú. Bár a tandíjak magasak, számos szociális támogatási forma létezik, így többek között különböző hitelek, támogatások, ösztöndíjak állnak rendelkezésre. Sokan választják az Egyesült Államokat továbbtanulási lehetőségek után kutatva.

Az USA-ban folytatott tanulmányokhoz gazdag kulturális és társadalmi élmények is társulnak, illetve egy olyan átgondolt oktatási koncepció, amellyel másutt nem találkozhatunk. Az USA felsőoktatása teljes körű képzést kínál, amely felkészíti a hallgatókat az egyetem utáni életre. A hallgatók ekkor eldönthetik, hogy az Államokban maradnak, vagy hazatérnek tanulmányaik végeztével.

Az USA legjobb hírű egyetemei között találjuk a Harvard, Yale és Stanfrod Egyetemeket, de számos más, sokszínű tanterveket és a különböző tudományterületek legkülönbözőbb kurzusait kínáló egyetemet találunk minden államban. A Los Angelesi UCLA pl. a kiváló filmművészeti képzéséről ismert, de Stephen Spielberg és George Lucas például a Kaliforniai Állami Egyetemre jártak. Ez remekül szemlélteti, hogy nem kell feltétlenül az Ivy League egyik magánegyetemére járnia annak, aki minőségi oktatásra vágyik.

 

A tanév felépítése

A tanév általában ősszel kezdődik, jellemzően augusztus végén, de akadnak terminusok, amelyek hamarabb indulnak. A tanéveket szemeszterekre, negyedekre, vagy trimeszterekre osztják. Fontos, hogy a külföldi hallgató még a kiutazása előtt tisztázza ezt a kérdést. Ne feledd leellenőrizni a jelentkezési határidőt és a tanévkezdés időpontját!

 

Tandíjak és a képzési idő

A tandíjak mértéke egyetemenként változik, ezért nézz utána, hogy az általad választott intézmény pontosan milyen díjakat szabott ki. A képzési idő is eltérő lehet attól függően, hogy milyen képzésre jelentkeztél. Az okleveles ápoló képzés például mindössze másfél éves, míg a jogi alapképzések leggyakrabban három-négy évet vesznek igénybe. 

 

Lehetőségek külföldi diákoknak

A nemzetközi diákok számos kurzus és karrierlehetőség közül választhatnak, ezzel még hatékonyabbá téve képzésüket. Ennek köszönhetően még több lehetőség nyílik majd előttük, amikor hazatérnek. Sok nemzetközi diákcsoport működik az Egyesült Államok felsőoktatási intézményeimben.

Az USA-ban szerzett felsőfokú végzettség lehetővé teszi a diplomás számára, hogy igényei és tudásszomja függvényében folytassa tanulmányait a kötelező képzések után is, valamint kaput nyit az otthoni oktatási rendszeren túli kutatási és fejlesztési területekre. 

 

Diák vízumok

A diákoknak kötelező az érkezés időpontjában érvényes vízummal rendelkezni. Nézz utána, hogy F-1, vagy M-1 típusú vízumra lesz-e szükséged – ez az általad választott kurzusoktól, illetve a képzés formájától függ. Az amerikai nagykövetségeken részletes tájékoztatást kaphatsz a vízumokról. Általában az adott felsőoktatási intézmény honlapján is elérhetőek a szükséges vízummal kapcsolatos részletes információk. További információért fordulj bizalommal a felvételi irodához, vagy a nemzetközi kapcsolatokért felelős ügyintézőkhöz!