Keystone logo
Franciaország

Tanulmány Fő ban ben Franciaország 2024

Pénznem módosítása

Alap havi megélhetési költség

 • Közös lakásban bérelhető

  459
 • Közművek részesedése

  57
 • Internet előfizetés

  30
 • Helyi közlekedés

  61

Minta életmód költség

 • Gyorsétterem kombó

  10
 • Mozijegy

  12
 • Korsó helyi sör

  6

Körülbelül Franciaország

Felsőoktatás Franciaországban

Franciaország jelenleg a negyedik legnépszerűbb továbbtanulási célpont a világon, és ez nem is csoda, ha figyelembe vesszük az ország magas szintű kultúráját, kiemelkedő színvonalú felsőoktatását, vagy a viszonylag alacsony tandíjakat. Évente közel 300,000 hallgató utazik oda kizárólag abból a célból, hogy valamelyik francia egyetemen tanulhasson.

A francia felsőoktatási rendszer némileg zavarba ejtő. A rendszert egységesen három szintre osztják, ennek köszönhetően lesz átláthatóbb. Napjainkban a hallgatók a „License” elvégzésével kezdik meg tanulmányaikat, amely hasonlít az alapképzéshez. Ezt követi a mester fokú képzés. A képzés legfelső szintjét a doktori iskola jelenti. A „License” három éves, a mesterképzés általában két évig tart. A doktori programok túlnyomórészt további három év tanulást jelentenek.

A francia egyetemek állami kézben vannak, így a tandíj nem magas. Körülbelül 200-400€-val számolhatsz attól függően, hogy milyen tanulmányokat folytatsz, és melyik egyetemre jársz. Az üzleti iskolák ez alól kivételt képeznek. A legtöbb üzleti iskola magántulajdonban van, így a tandíj meghaladhatja az évi 15,000€-t is.

Franciaországban viszonylag nyitott az alapképzés felvételi rendszere. Ám az első év elteltével a hallgatóknak vizsgákat kell tenni. Komoly versengés hivatott eldönteni, hogy ki folytathatja tanulmányait másodéven. Létezik még ezen kívül egy szigorú szelekción alapuló rendszer, a „Grandes Écoles”, amelybe csak gondosan válogatott hallgatók kerülhetnek be. A Grande École felvételije rendkívül szigorú, a tandíj jelentősebb összeget képez, az intézmények presztízse pedig lényegesen magasabb.

Franciaországban szeptember végén kezdődik a tanév, a tavaszi félév pedig február elején indul. A karácsonyi ünnepek alatt, valamint Mindenszentekkor és Húsvétkor tanítási szünet van. A legtöbb egyetemen tavaszi szünet és három hónap nyári szünet is jár a hallgatóknak.

Diplomázás után sok hallgató folytatja pályáját tudományos programokban. Az 1-3 hónapos programokkal járó utazási, tanulmányi és megélhetési költségekre gyakran támogatásokat lehet igényelni.

Vízum-előírások

Ha az Európai Unió egyik tagországából utazol hallgatóként Franciaországba, nem szükséges tanuló vízumot igényelned. Amennyiben az Európai Unión kívülről érkezel, utazás előtt el kell látogatnod a francia konzulátusra, hogy beszerezd a hallgatói vízumot. Tanulmányaid első évében a vízumod lesz a tartózkodási engedélyed. Egy év elteltével kérelmezned kell a „Carte de Séjour”-t . A megérkezésedet követő 30 napon belül regisztrálnod kell a helyi bevándorlási hivatalnál.

Tanácsok

Az alacsony tandíjak és a nagy nemzetközi figyelem miatt franciaországi tanulmányaidat érdemes idejében előkészíteni. Bár a felvételi nem jelent majd nagy kihívást elsőévesként, a szálláskeresés és az ezzel járó papírmunka némi időt vesz igénybe. Amennyiben pénzügyi támogatásra van szükséged, érdemes utánajárnod a különböző tanulmányi ösztöndíj lehetőségeknek.

Amikor a franciaországi tanulmányaidat tervezed, ne feledd, hogy a világ legnagyobb elméinek nyomába lépsz. Azokban a termekben tanulhatsz majd, amelyeket egykor Sartre, Durkheim, vagy Marie Curie tiszteltek meg a jelenlétükkel. Bár a jelentkezési folyamat és a rengeteg bürokrácia riasztóan hathat, végül minőségi oktatásban lesz majd részed elérhető áron, amelyért érdemes erőfeszítéseket tenni.

Vízumkövetelmények

Különféle típusú diákvízumok léteznek, attól függően, hogy mennyi ideig tervez Franciaországban tanulni:

 1. Visa de court séjour pour etüüdes („schengeni rövid távú tartózkodásra jogosító diákvízum”) – Ha tanulmányai három hónapnál rövidebb ideig tartanak, akkor kérnie kell az úgynevezett schengeni diákvízumot. Díjmentesen adják ki és nem hosszabbítható meg. 41 országnak nincs szüksége vízumra három hónapnál rövidebb tartózkodás esetén.
 2. Etudient concours (vízum felvételi vizsgákhoz) – Ezzel a vízummal Franciaországba érkezhet felvételi vizsgát tenni egy felsőoktatási intézménybe. Ha sikeres, akkor közvetlenül a franciaországi helyi prefektúránál (francia önkormányzat/közigazgatási hivatal) kérhet egyéves, megújítható tartózkodási engedélyt.
 3. Visa de long séjour temporaire pour etüüdes (ideiglenes hosszú távú tartózkodásra jogosító vízum) – Ez a vízum lehetővé teszi, hogy tartózkodási engedély nélkül három és hat hónapig tanuljon Franciaországban. Nem megújuló.
 4. Visa de long séjour etüüdes (hosszú távú tartózkodásra jogosító vízum) - Ha hat hónapnál hosszabb ideig szeretne tanulni, akkor hosszú távú diákvízumot kell kérnie Franciaországban. 2013-tól ez a típusú tanulmányi vízum a franciaországi tanfolyam idejére érvényes. A hosszú távú tartózkodásra jogosító vízumok tartózkodási engedélyként működnek, és VLT-TS-nek hívják.
 5. Meghosszabbított tartózkodási kutatói ösztöndíjas vízum – Ha mesterfokozatú vagy magasabb fokozattal rendelkezik, és Franciaországba szeretne érkezni, hogy kutatásban vegyen részt, vagy egyetemi szinten tanítson, akkor az intézmény meghosszabbított tartózkodásra jogosító kutatói ösztöndíjas VLS-TS vízumot adhat Önnek.

Milyen típusú vízumra van szüksége?

Visa név

Diákvízum

Ár és pénznem

EUR 50

A diákvízum díjai nagymértékben változnak, a vízum típusától és az országtól függően, ahonnan érkezel. A schengeni övezetből érkező diákok számára a költségek 50 és 99 EUR között változnak. A rövid távú shengeni diákvízum ingyenes.

Ki kérelmezheti a vízumot?

Ha Ön EU állampolgár vagy az EGT, Svájc, Norvégia, Izland vagy Liechtenstein állampolgára, nincs szüksége francia diákvízumra.

Ha Ön a világ bármely részének állampolgára, diákvízumot kell szereznie Franciaországba. A vízumkérelem benyújtása előtt biztos helyet kell szereznie egy francia oktatási intézmény tanfolyamán.

Hol lehet jelentkezni?

francia nagykövetség / konzulátus

Egyes országok megkövetelik, hogy először regisztráljon a CampusFrance-nál, a francia nemzeti felsőoktatási ügynökségnél és a nemzetközi hallgatóknál, hogy a CEF-eljáráson keresztül jelentkezhessen be, és diákvízumot kaphasson. Ellenkező esetben a hazájában található francia nagykövetségen/konzulátuson kell vízumot beszereznie.

Weboldal:https://france-visas.gouv.fr/

Hogyan kell elkészíteni a jelentkezést?

A vízum igényléséhez a következőkre lesz szüksége:

 1. Hivatalos elfogadó levél egy francia intézmény akkreditált programjára. Ezt hivatalos fejlécű papíron kell feltüntetni, amely tartalmazza az Ön teljes adatait, a francia intézmény adatait, valamint megadja az akadémiai program kezdési és befejezési dátumát.
 2. Annak igazolása, hogy elegendő fedezettel rendelkezik (jelenleg havi 615 euró), például bankszámlakivonat, kezeslevél vagy hivatalos forrásból származó támogatásról vagy finanszírozásról szóló értesítés.
 3. A hazautazás igazolása. Ez gyakran az indulás dátumát feltüntető tényleges jegy vagy foglalás formájában történik, de lehet kézzel írt szándéknyilatkozat is, beleértve a tervezett indulási dátumokat is.
 4. Egészségbiztosítási igazolás (minimum 30 000 euró).
 5. A szállás igazolása. Megmutatható diáklakásigazolás vagy ellátásról és szállásról szóló igazolás vagy „attestation d'accueil” (ha barátoknál vagy rokonoknál lakik) formájában.
 6. Francia nyelvtudás igazolása, ha francia nyelvű tanfolyamon vesz részt.

A vízumkérelem díjköteles, és rendelkeznie kell egy olyan útlevéllel is, amely a megkeresett fél lejárati dátuma után három hónapig érvényes. Ki kell töltenie egy kérvényt, amelyet aláír, és három fényképet kell benyújtania a pályázathoz.

Mikor kell jelentkezni?

A vízumkérelem jóváhagyása akár két hónapig is eltarthat, ezért a lehető leggyorsabban be kell nyújtania az összes szükséges információt, mielőtt elutazást tervez. A „schengeni” rövid távú tartózkodásra jogosító diákvízum 90 napig, az ideiglenes hosszú távú tartózkodásra jogosító vízum három-hat hónapig, a hosszú távú tartózkodásra jogosító vízum pedig a tanfolyam idejére érvényes: három év agglegényeknél, két év a mesterképzésnél, és négy év Ph.D.

Feldolgozási idő

2 Months

Munkalehetőségek

Franciaországban tanulmányi vízummal rendelkező nemzetközi diákként akár 964 órát is dolgozhat egyetlen év alatt (a teljes munkaidős foglalkoztatás körülbelül 60 százaléka egy éven keresztül) – amíg a tanfolyamon vesz részt, és amíg rendelkezik érvényes tartózkodási engedély.

Óra hetente

0

Miért van szükség ilyen típusú vízumra?

A francia vízumkérelem kitöltésekor elengedhetetlen, hogy a kérelmet teljes egészében kitöltse. Ne hagyjon semmit üresen, mert ez nagymértékben késleltetheti a jelentkezési folyamatot. Győződjön meg arról is, hogy minden szükséges dokumentummal rendelkezik, és benyújtsa azokat a kérelemmel együtt.