Keystone logo
Egyesült Királyság

Tanulmány Fő ban ben Egyesült Királyság 2024

Pénznem módosítása

Alap havi megélhetési költség

 • Közös lakásban bérelhető

  628
 • Közművek részesedése

  83
 • Internet előfizetés

  35
 • Helyi közlekedés

  79

Minta életmód költség

 • Gyorsétterem kombó

  8
 • Mozijegy

  12
 • Korsó helyi sör

  5

Körülbelül Egyesült Királyság

Felsőoktatás az Egyesült Királyságban

Kiváló egyetemeinek köszönhetően a brit felsőoktatás igen keresetté vált, nem csupán a szigetország lakói, de a világ minden tájáról érkező hallgatók körében. A diákok jellemzően 18 éves korukban jelentkeznek az egyetemre. Az alapképzés során legtöbbjük az állami intézményeket választja a tandíjak mérséklésének érdekében.

Az Egyesült Királyságban az első diploma az alapdiploma. A hallgatók zöme mintegy három évet tölt a diploma megszerzésével. Az alapképzésben résztvevő hallgatók elnevezése az „undergraduates”. Az alapképzésen, vagy egyéb első diplomát nyújtó struktúrából kikerülő hallgatók dönthetnek, hogy tanulmányaikat folytatni kívánják-e posztgraduális szinten. A jellemzően egy évig tartó mesterképzés az első lépcső. A doktori programok körülbelül három évesek. A posztgraduális képzésekbe való felvételiknél nagy a verseny, ezeket a képzési formákat nem támogatja az állam.

A három ismert képzési formán kívül a brit diákok különböző szakképesítésekre tehetnek szert. Ezek a szakképesítések a pszichológiától a kezdve a jogon, az orvostudományon, és az oktatáson át egészen az üzleti területekig terjednek.

Ha Nagy-Britanniában folytatod a tanulmányaidat azzal az előnnyel jár, hogy diplomádat a világ egyik legnívósabb egyeteme adja. A szigetországban nagy becsben van az oktatás, és te hallgatóként kiváló gondolkodók és kutatók között élsz majd. Ha az általad választott képzésben hangsúlyos a kutatás, látni fogod, hogy a brit tanulmányok lehetőséget biztosítanak majd neked arra, hogy kitűnő kutatási programokban vegyél részt.

Tandíjak

Mivel Nagy-Britanniában tervezel továbbtanulni segítségedre lehet, ha átlátod a tandíjak rendszerét. A 2012-13 tanévben az alapképzések árplafonja Angliában évente fixen £9,000-t volt, a £6,000 tandíj pedig általánosnak számított. A posztgraduális képzések többe kerültek, mint az alapképzések, de ez az arány intézményenként jelentősen eltért. Az Anglián kívül tanuló hallgatók £5,000 - £20,000 közötti összegeket fizettek a képzésükért.

Egy brit diplomás előtt sok munkalehetőség nyílik. Az egyetemek világszerte elismert, magas presztízsének köszönhetően lehetőséged lesz rá, hogy nemzetközi helyszíneken, vagy akár az Egyesült Királyságban folytasd a munkád, amennyiben ott kívánsz letelepedni.

Egészségbiztosítás

Az Egyesült Királyság nemzeti egészségügyi rendszerének neve „National Health Service”. Azok a hallgatók, akik legalább fél évet töltenek az országban, jogosultak lehetnek az ingyenes, vagy támogatott egészségügyi ellátásra az Egyesült Királyságban. Az Európai Gazdasági Szövetség lakosai, vagy azok, akik már az Egyesült Királyságban élnek, automatikusan jogosultak a „NHS” szolgáltatásaira, függetlenül attól, hogy milyen hosszú ideig szándékoznak folytatni tanulmányaikat az Egyesült Királyságban.

Vízum igénylése az Egyesült Királyságba

Tanulmányi vízumok az Egyesült Királyságba:

 • Tier 4 General – 17 év feletti felnőtteknek, akik tanulni jönnek Nagy Britanniába.

 • Hallgató Látogató – Ez a vízum a rövid kurzusokat végző diákoknak ideális, akik az ottartózkodásuk ideje alatt nem terveznek munkát vállalni.

 • Leendő Hallgató – Ez a vízum azokra a hallgatókra vonatkozik, akiknek még el kell intéznie néhány dolgot, mielőtt megkezdenék Tier 4 tanulmányaikat.

Tanácsok

A brit felsőoktatásba készülve, érdemes észben tartani, hogy az egyetemekre és bizonyos képzésekre való bejutáskor igen nagy a verseny. Idejében küldd el a jelentkezésed, hogy biztosítsd a helyed, és jelentkezz több egyetemre is, ezzel is emelve a felvételi esélyeidet. Keress megfizethető szállást az egyetem közelében, vagy az egyetemi campuson, fontold meg egy másik bérlővel megosztott lakás lehetőségét is, hogy legtöbbet hozhasd ki pénzügyi ráfordításodból. Ha megfogadod ezeket a tanácsokat, zökkenőmentesen tanulhatsz az Egyesült Királyságban, miközben kiélvezed az ország gazdag oktatási tradíciója által nyújtott előnyöket és a nemzetközileg elismert színvonalú oktatást.

Vízumkövetelmények

A Tier 4 (általános) diákvízumot az úgynevezett „diákútvonal” váltotta fel. A Student Route az Egyesült Királyság új diákvízuma, amely az EGT állampolgárok számára is elérhető lesz, akiknek a Brexit előtt nem volt szükségük vízumra az Egyesült Királyságban való tanuláshoz.

Diákút (18 éven felülieknek)

Child Student Route (4-17 éves korig, amely felváltotta a Tier 4 Child Student Visat)

Milyen típusú vízumra van szüksége?

Visa név

Diákútvonal

Ár és pénznem

GBP 348

A jelenlegi brit diákvízum díjak a következők:

 • 348 GBP, ha az Egyesült Királyságon kívülről jelentkezik.
 • 475 GBP, ha az Egyesült Királyságon belül jelentkezik diákvízum meghosszabbítására vagy átváltására.

Ki kérelmezheti a vízumot?

Mindenkinek, aki tanulmányi céllal érkezik az országba, diákvízumot kell igényelnie, ha 2021. január 1. után érkezik. Ide tartoznak azok az EU/EGT állampolgárok, akiknek korábban nem volt szükségük vízumra az Egyesült Királyságba való beutazáshoz tanulmányaik céljából. A pontalapú rendszeren 70 pontot kell elérnie, amely azt méri, hogy megfelel-e az Egyesült Királyságban való tanulás követelményeinek. Ebbe beletartozik:

 • Felvettek egy engedélyezett intézménybe?
 • Rendelkezik-e pénzügyi forrásokkal az Egyesült Királyságban való tartózkodásának finanszírozásához?
 • Jártas vagy angolul?
 • A kurzusod megfelel a tanfolyam követelményeinek?

Azok, akik 2021 nyarán végeznek egy brit oktatási intézményt, igényelhetik a posztgraduális vízumot, amely lehetővé teszi számukra, hogy akár 2 évig is dolgozzanak/keressenek munkát az Egyesült Királyságban.

Hol lehet jelentkezni?

Egyesült Királyság vízumkérelmező központ / Online

Az Egyesült Királyság diákvízumát a hazájában található Egyesült Királyság vízumkérelmező központjában kérheti. Az Egyesült Királyság vízumkérelmező központjainak listáját világszerte itt találja: https://www.gov.uk/find-a-visa-application-centre.

Online is igényelhet brit diákvízumot az Egyesült Királyság Belügyminisztériuma Vízum- és Bevándorlási Szolgálatának webhelyén. Itt kezdheti: https://apply-to-visit-or-stay-in-the-uk.homeoffice.gov.uk/sort/country-nationalality?p=student_out_uk

Weboldal:https://www.gov.uk/find-a-visa-application-centre

Hogyan kell elkészíteni a jelentkezést?

Az Egyesült Királyság diákvízumának megszerzéséhez először fel kell vennie egy tanfolyamra. A legtöbb kurzusnál azt is bizonyítania kell, hogy a szükséges szinten érti az angol nyelvet.

Az Egyesült Királyság diákvízum-kérelmezési folyamata kissé eltér attól függően, hogy milyen típusú brit diákvízumot kér.

Az Egyesült Királyság diákvízumkérelméhez a következőket kell megadnia:

 • útlevél vagy úti igazolvány
 • bizonyíték arra, hogy fedezni tudja a tanfolyami és megélhetési költségeit
 • szülői vagy gyámi beleegyezés igazolása, ha Ön 18 éven aluli
 • igazolás a tanfolyamra való felvételről
 • egészségügyi pótdíj befizetésének igazolása

Származási országától függően előfordulhat, hogy tuberkulózistesztet is el kell végeznie.

Amikor megérkezik az Egyesült Királyságba, előfordulhat, hogy regisztrálnia kell a brit diákvízumot a rendőrségen. Az Egyesült Királyság Belügyminisztériumától tájékoztatást kell kapnia arról, hogy regisztrálnia kell-e az egyesült királyságbeli diákvízumbélyegben vagy levélben. Ha 6 hónapnál hosszabb ideig tartózkodik az Egyesült Királyságban, biometrikus tartózkodási engedélyt is kell kérnie.

Mikor kell jelentkezni?

A hallgatói vízumot legfeljebb 6 hónappal a kurzusok kezdete előtt igényelheti. Az egyesült királyságbeli diákvízum-feldolgozási idők a kérelmezés helyétől függően változnak, de általában 3 héten belül kapja meg a döntést, ha az Egyesült Királyságon kívülről, és 8 héten belül, ha az Egyesült Királyságon belül jelentkezik.

Az általános diákvízum hossza a kurzus időtartamától függ, és kérheti annak meghosszabbítását, ha az Egyesült Királyságban szeretne maradni munkavállalás vagy továbbtanulás céljából. A gyermek diákvízum a tanfolyam időtartamára, maximum 6 évig érvényes, és meghosszabbítható. A rövid távú diákvízum hossza nem haladhatja meg a tanfolyam hosszát, és nem hosszabbítható meg.

Feldolgozási idő

3 Weeks

Munkalehetőségek

A nemzetközi hallgatók bizonyos feltételek mellett az Egyesült Királyságban tanulhatnak. Az elvégezhető munka típusa attól függ, hogy mit tanul, és hogy az iskolai félévben vagy a szünetekben fog-e dolgozni.

Óra hetente

0

Miért van szükség ilyen típusú vízumra?

A diákvízum elutasításának fő okai a következők:

 1. Hiányzó vagy hibás dokumentumok;
 2. A pénzügyi követelmények teljesítésének elmulasztása;
 3. Helytelen dokumentumformátum.