Keystone logo
Amerikai Egyesült Államok

Tanulmány Fő ban ben Amerikai Egyesült Államok 2024

Pénznem módosítása

Alap havi megélhetési költség

 • Közös lakásban bérelhető

  944
 • Közművek részesedése

  65
 • Internet előfizetés

  65
 • Helyi közlekedés

  64

Minta életmód költség

 • Gyorsétterem kombó

  9
 • Mozijegy

  12
 • Korsó helyi sör

  5

Körülbelül Amerikai Egyesült Államok

Felsőoktatás az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államok felsőoktatása világszerte elismert színvonalú. Bár a tandíjak magasak, számos szociális támogatási forma létezik, így többek között különböző hitelek, támogatások, ösztöndíjak állnak rendelkezésre. Sokan választják az Egyesült Államokat továbbtanulási lehetőségek után kutatva.

Az USA-ban folytatott tanulmányokhoz gazdag kulturális és társadalmi élmények is társulnak, illetve egy olyan átgondolt oktatási koncepció, amellyel másutt nem találkozhatunk. Az USA felsőoktatása teljes körű képzést kínál, amely felkészíti a hallgatókat az egyetem utáni életre. A hallgatók ekkor eldönthetik, hogy az Államokban maradnak, vagy hazatérnek tanulmányaik végeztével.

Az USA legjobb hírű egyetemei között találjuk a Harvard, Yale és Stanfrod Egyetemeket, de számos más, sokszínű tanterveket és a különböző tudományterületek legkülönbözőbb kurzusait kínáló egyetemet találunk minden államban. A Los Angelesi UCLA pl. a kiváló filmművészeti képzéséről ismert, de Stephen Spielberg és George Lucas például a Kaliforniai Állami Egyetemre jártak. Ez remekül szemlélteti, hogy nem kell feltétlenül az Ivy League egyik magánegyetemére járnia annak, aki minőségi oktatásra vágyik.

A tanév felépítése

A tanév általában ősszel kezdődik, jellemzően augusztus végén, de akadnak terminusok, amelyek hamarabb indulnak. A tanéveket szemeszterekre, negyedekre, vagy trimeszterekre osztják. Fontos, hogy a külföldi hallgató még a kiutazása előtt tisztázza ezt a kérdést. Ne feledd leellenőrizni a jelentkezési határidőt és a tanévkezdés időpontját!

Tandíjak és a képzési idő

A tandíjak mértéke egyetemenként változik, ezért nézz utána, hogy az általad választott intézmény pontosan milyen díjakat szabott ki. A képzési idő is eltérő lehet attól függően, hogy milyen képzésre jelentkeztél. Az okleveles ápoló képzés például mindössze másfél éves, míg a jogi alapképzések leggyakrabban három-négy évet vesznek igénybe.

Lehetőségek külföldi diákoknak

A nemzetközi diákok számos kurzus és karrierlehetőség közül választhatnak, ezzel még hatékonyabbá téve képzésüket. Ennek köszönhetően még több lehetőség nyílik majd előttük, amikor hazatérnek. Sok nemzetközi diákcsoport működik az Egyesült Államok felsőoktatási intézményeimben.

Az USA-ban szerzett felsőfokú végzettség lehetővé teszi a diplomás számára, hogy igényei és tudásszomja függvényében folytassa tanulmányait a kötelező képzések után is, valamint kaput nyit az otthoni oktatási rendszeren túli kutatási és fejlesztési területekre.

Diák vízumok

A diákoknak kötelező az érkezés időpontjában érvényes vízummal rendelkezni. Nézz utána, hogy F-1, vagy M-1 típusú vízumra lesz-e szükséged – ez az általad választott kurzusoktól, illetve a képzés formájától függ. Az amerikai nagykövetségeken részletes tájékoztatást kaphatsz a vízumokról. Általában az adott felsőoktatási intézmény honlapján is elérhetőek a szükséges vízummal kapcsolatos részletes információk. További információért fordulj bizalommal a felvételi irodához, vagy a nemzetközi kapcsolatokért felelős ügyintézőkhöz!

Vízumkövetelmények

1) F vízum – Ez a fajta vízum azoknak a nemzetközi hallgatóknak szól, akik tudományos fokozatot kívánnak szerezni egy akkreditált amerikai főiskolán vagy egyetemen, vagy angolt szeretnének tanulni egyetemen vagy intenzív angol nyelvű intézetben. Háromféle F vízum létezik:

 • F-1 vízumok nappali tagozatos hallgatók számára;
 • F-2 vízumok az F-1 vízummal rendelkezők eltartottjai számára (házastárs és 21 év alatti nem házas gyermekek, beleértve az azonos nemű házaspárokat is);
 • F-3 vízum „határ menti ingázók” számára – mexikói és kanadai diákok, akik származási országukban élnek, miközben rész- vagy teljes munkaidős iskolába járnak az Egyesült Államokban.

2) M-vízum – Ez a fajta vízum azoknak a nemzetközi hallgatóknak szól, akik nem tudományos vagy szakmai tanulmányokat vagy képzést szeretnének végezni egy egyesült államokbeli intézményben. Háromféle M vízum létezik:

 • M-1 vízumok szakmai vagy nem tudományos tanulmányokat folytató diákok számára;
 • M-2 vízumok M-1 vízummal rendelkezők eltartottjai számára;
 • M-3 vízumok „határ menti ingázók” számára, mint az F-3 vízumok esetében, de szakmai vagy nem tudományos tanulmányokhoz.

3) J vízum – Ez a fajta vízum azoknak a nemzetközi cserelátogatóknak szól, akik az Egyesült Államokban kulturális cserét elősegítő programokban vesznek részt. Minden pályázónak meg kell felelnie a szóban forgó program jogosultsági feltételeinek, és magánszektorbeli vagy kormányzati programnak kell támogatnia. A J vízummal rendelkezők általában rövid ideig tartózkodnak az Egyesült Államokban, esetleg egy vagy két félévet. A J-1 vízummal rendelkezőknek legalább két évre vissza kell térniük hazájukba a cserelátogatói programjuk végén. Kétféle J vízum létezik:

 • J-1 vízumok cserediákok számára egy megfelelő csereprogramban;
 • J-2 vízumok a J-1 vízummal rendelkezők eltartottjai számára.

Milyen típusú vízumra van szüksége?

Visa név

F vízum; M vízum; J vízum

Ár és pénznem

USD 200

Fizetnie kell a SEVIS díjat (200 USD), amely támogatja az egyesült államokbeli tartózkodásának rögzítéséhez használt számítógépes rendszer költségét. Látogasson el a https://fmjfee.com/index.html oldalra a díj befizetéséhez, és győződjön meg róla, hogy nyomtassa ki a nyugtát, és hozza magával a vízuminterjúra. A SEVIS díjat legalább három nappal a vízuminterjú dátuma előtt be kell fizetnie.

Ezenkívül további 160 USD-t kell fizetnie a vízumkérelem díjáért az Ön országában az Egyesült Államok nagykövetségén vagy konzulátusán, vagy a nagykövetség által kijelölt bankban.

Ki kérelmezheti a vízumot?

Az USA-ba tanulni kívánó összes nemzetközi hallgatónak F Visa, J Visa vagy M Visa kérelmet kell benyújtania.

Hol lehet jelentkezni?

Online

Minden egyesült államokbeli nagykövetségnek van egy weboldala, amely útmutatást ad a vízuminterjúra való időpont egyeztetésről, valamint a vízumkérelem folyamatával kapcsolatos egyéb információkról.

Weboldal:http://www.usembassy.gov/

Hogyan kell elkészíteni a jelentkezést?

 1. Először is, iskolája vagy egyeteme küld egy űrlapot, amely megerősíti, hogy felvették az Egyesült Államok Állampolgársági és Honosítási Szolgálata (USCIS) által nem bevándorló diákok felvételére feljogosított intézménybe.
 2. Másodszor, időpontot kell foglalnia a vízuminterjúra, és fizetnie kell néhány szükséges díjat.
 3. Harmadszor, az Egyesült Államok egy új, nem bevándorló vízumkérelmező űrlapot, a DS-160-at használ, amelyet online kell kitölteni. Ez az űrlap az összes többi űrlapot helyettesíti.
 4. Negyedszer, készüljön fel a vízuminterjúra. Kulcsfontosságú, hogy jó előre igényelje vízumát, mert így több idő jut, ha késések vannak a nagykövetségen, vagy ha elutasítás esetén fellebbezni szeretne egy döntés ellen. Fontos, hogy mit viselsz, és az üzleti öltözék megfelelő.

A vízuminterjúhoz szükséges dokumentumok a következők lehetnek:

 • Az útlevél legalább hat hónapig érvényes az Egyesült Államokban való tartózkodási időszakon túl. Előfordulhat, hogy az összes jelenlegi és régi útlevelét is magával kell vinnie.
 • Aláírt SEVIS I-20-as vagy DS-2019-es nyomtatvány (beleértve a házastárs/gyermekek egyéni nyomtatványait is)
 • DS-7002 nyomtatvány (csak J-1 gyakornoki és gyakornoki vízumkérelmezők számára)
 • SEVIS díj nyugta
 • DS-160 kérelmet megerősítő oldal vonalkóddal és alkalmazásazonosító számmal
 • MRV díjfizetést igazoló nyugta
 • A vízuminterjúra szóló kinevezési levél nyomtatott példánya
 • 1-2 fénykép a fényképes követelményekben leírt formátumban.

Fel kell készülnie a következő dokumentumok benyújtására is:

 • Részt vettek korábbi intézmények átiratai és oklevelei
 • Az oktatási intézmény által megkövetelt szabványosított tesztek pontszámai, mint például a TOEFL, LSAT, GRE, GMAT stb.
 • A pénzügyi bizonyítékok azt mutatják, hogy Ön vagy szponzora (azaz a szülők vagy egy állami szponzor) elegendő fedezettel rendelkezik a tandíj, az utazási és a megélhetési költségeinek fedezésére az Egyesült Államokban való tartózkodása alatt.

Vigyen magával egy külön írásos listát az összes korábbi munkaadójáról és iskoláiról, amelyekbe referenciaként járt.

Mikor kell jelentkezni?

Az egyesült államokbeli diákvízum igénylése hosszú folyamat lehet, ezért gondoskodjon a felkészülésről jó előre – legalább három-öt hónappal a kurzus kezdete előtt. A diákvízumot legfeljebb 120 nappal az I-20-as nyomtatványon szereplő dátum előtt lehet kiállítani. A cserelátogatói vízumok a DS-2019 dátuma előtt bármikor kiadhatók.

Feldolgozási idő

3 Months

Munkalehetőségek

Az F1 és J1 vízum lehetővé teszi az Egyesült Államokban való munkavállalás lehetőségét tartózkodása alatt, míg az M1 vízum nem. Az F-1 vízummal rendelkező diákok heti 20 órát vagy kevesebbet dolgozhatnak az egyetemen. Azoknak a hallgatóknak, akik hosszabb órákat és az egyetemen kívül szeretnének dolgozni, előzetes engedélyt kell szerezniük az Egyesült Államok Állampolgársági és Bevándorlási Szolgálatától (USCIS). A J-2 vízummal rendelkezők munkavállalási engedélyt kérhetnek az USCIS-től. Az F-2 és M-vízummal rendelkezők nem dolgozhatnak, és megfelelő munkavállalási vízumot kell biztosítaniuk, ha munkát keresnek.

Óra hetente

0

Miért van szükség ilyen típusú vízumra?

A hallgatói vagy cserelátogatói kérelmek elutasításának leggyakoribb oka az, hogy a vízumot kérelmező személy nem bizonyította a vízumtisztnek, hogy visszatér az országába, amikor befejezi tanulmányait az USA-ban. Ha megtagadják a vízumot lehet, hogy valamit megtehet az elutasítás visszavonására, és fellebbezhet a döntés ellen. A legtöbb esetben további dokumentumokat kell benyújtania, amelyeket nem az eredeti kérelemhez mellékeltek.