Hivatalos Leírás

A TUDOMÁNYOS TUDOMÁNY RÖVID TÖRTÉNETE

A Természettudományi Kar története párhuzamosan folytatódik a Leuven-i Egyetemmel, négy fő időszakkal:

  1. A régi egyetem (1425-1797)
  2. Az egyetem (1817-1835)
  3. A Katolikus Egyetem (1835-1968)
  4. Az autonóm hollandul beszélő katolikus egyetem (1968-tól)

A RÉGI EGYETEM (1425-1797)

1425-ben a pápa engedélyt adott Martinus V-nek, hogy létrehozza a Leuven tábornokot, négy karral: Artes, Canon Law, Civil Law és Medicine. 1432-ben hozzáadott egy Teológiai Tanszéket, amely a középkori fogalmak számára a teljes tanulmányi egyetemet átfogó egyetemre vetítette át. Kezdettől fogva a tudományos oktatás a Leuven Egyetem fontos eleme volt: mind a természettudományokat, mind az orvosi karokat egyaránt tanulmányozták.

Az Artes kar volt a jelenlegi Művészeti és Tudományi Kar előfutára. A hallgatókat kezdetben a hét "bölcsészettudományban" képezték, triviumra (grammatikai-irodalmi oktatás) és quadriviumra (matematika, zene, csillagászat). Ezt az oktatást hamarosan a logika, a fizika és a metafizika háromszori oktatásává alakították át. Az Artes-ban szerzett mesterképzés lehetővé tette a felsőoktatáshoz (teológia, törvény, orvostudomány) való hozzáférést.

A régi egyetem korai napjaiban számos fontos tudós maradt Leuvenben. Gemma Frisius (képen) matematikus, kozmográfus és nemzetközi hírű orvos volt. Frisius bevezette a topográfiai háromszögelést, és így szilárd matematikai alapot hozott a térképészetben. Gerard Mercator, a modern földrajz atyja, Frisius tanítványa volt. Rembert Dodoens és Carolus Clusius, empirikus botanikus alapítói szintén Leuvenben tanultak. A modern orvostudomány újabb úttörője, Andreas Vesalius, alapfokú tudományos képzést kapott Leuvenben.

A 16. század csúcspontja után a természettudományi oktatás válságba került. Bár a tudomány gyorsan beillesztette a tudományos innovációkat a programba, a Newton-fizika vonatkozásában hosszú ideig homályos volt. A XVIII. Században a karon elavult struktúrák a felvilágosodás tudományos színvonalához igazodtak. 1780-ra a Leuven-i oktatás újra színvonalas volt, sőt még az eredeti kutatást is elvégezték. Jan Pieter Minckelers egy szénből kivont éghető gázt fedezett fel, amelyet a nézőtér megvilágítására használtak. A politikai helyzet azonban lehetetlenné tette a fenntartható új virágzást. A Dél-Hollandia Franciaországba való bekebelezése után az Osztrák Egyetemet 1797. október 25-én eltörölték.

A KATOLIKUS EGYETEM (1835-1968)

A 19. század folyamán a Természettudományi Kar fokozatosan új helyet szerez az egyetemi oktatásban. A természettudományok már nem csupán orvosi tanulmányok készítésére szolgálnak. 1869-ben 6 doktori fokozat állt rendelkezésre: a matematika, a fizika, a kémia, a geológia-ásványtan, a botanika és a zoológia. 1900-ban földrajz és 1919-ben a tiszta és alkalmazott kémiai tudományok.

A 1864-ben a katolikus iparosulások kezdeményezésére 1864-ben alapított Speciális Iskolák Intézete 1961-ben autonóm kollégiumot kapott. Az 1878-ban önálló intézetként alapított Agrártudományi Intézet szintén az Tudományi Kar 1892-től.

Az eredeti kutatás a 19. századtól az egyetemi század kifejezett feladatáig terjed. Pierre-Joseph Van Beneden paleontológus és zoológus szenvedélyes tudós volt, aki tanulmányokat tett közzé a tengeri biológiáról és a parazita férgekről. Van Beneden is jelentősen hozzájárult a Zoológiai Múzeum fejlesztéséhez. A kémikus, Louis Henry kémiai laboratóriumát 1863-ban nyitotta meg, és impulzusai alatt a gyakorlati és személyes kutatások részévé váltak. Henry maga kutatott a szerves kémia területén. Jean-Baptiste Carnoy létrehozott egy citológiai laboratóriumot, és gyakorlati mikroszkópos tanfolyamot indított. Utódja, Frans Alfons Janssens az átkelés felfedezője a meiózis során. Charles-Louis de la Vallée-Poussin geológus többek között a Meuse-völgy geomorfológiáját tanulmányozta, fia, Charles-Jean de La Vallée Poussin a matematikában végzett eredeti kutatást, különösen az integrált és differenciál kalkulus és a prímszámok területén . A Cours d'Analysis Infinitésimale (eredetileg 1903-ban és 1906-ban) még használatban van; Az utolsó újranyomtatás 2003-ban történt. De la Vallée-Poussin szintén a Leuven Egyetem egyik legfontosabb természettudósának volt a promótere: Georges Lemaître kozmológus, a nagy bumm elmélet megalapítója.

AZ AUTONÓMUSI KATOLÓGIAI EGYETEM (1968-tól)

1968-tól a Leuven Egyetem francia nyelvű tanszékét átruházták Louvain-la-Neuve-ra. A Természettudományi Kar fokozatosan a Heverlee-i új campusba költözött, ahol az összes osztályt most elhelyezték, kivéve a Biológia Tanszék egy részét. Az 1980-as évektől kezdve a programok körét egy számítástechnikai program, 1992 óta elsősorban tudományos és jogi fokozattal bővítették.

Jelenleg körülbelül 2400 diák vesz részt a nyolc alapképzés egyikén és a tizenkét hollandul beszélő és kilenc angol nyelvtanári mesterképzésen a Természettudományi Karon. Ezen kívül a kar több tíz mester programban is részt vesz, amelyeket más karokkal együttműködve szerveznek.

Köszönet illeti G. Vanpaemel és E. Lamberts professzorokat

LÉPJEN A KU LEUVEN TANULMÁNYÁHOZ

Üdvözöljük a Katholieke Universiteit Leuven-ben, amely Európa egyik legrégebbi egyeteme. Kínálunk magas színvonalú oktatást alapuló élvonalbeli nemzetközi tudományos kutatás és kiváló, széles körű hallgatói létesítmények. Leuven egy festői történelmi város, de az, amely élettel teli az életet és egy diák ritmusában él.

Nyugat-Európa szívében, KU-Leuvenben, Belgiumban, közel hat évszázadon keresztül a tanulás központja. Ma, Belgium legnagyobb egyeteme és 1425-ben alapították, Európa egyik legrégebbi és legismertebb egyetemét. Az Európai Kutatási Egyetem vezető kutatóintézetének és az Európai Kutatási Egyetem (LERU) társalapítójaként a KU Leuven számos nemzetközi mester programot kínál, mindezt magas színvonalú, innovatív, interdiszciplináris kutatások támogatásával.

Alapítása óta a KU Leuven székhelye a városban található, melynek neve a neve. Leuven egy kellemes, biztonságos és nyüzsgő diákváros, ahol az évszázados gazdag történelem találkozik az élvonalbeli tudással. Az egyetem 11 belga városban, köztük Brüsszelben, Ghentben és Antwerpenben kínál diplomát.

Küldetésnyilatkozat

KU Leuven teljesíti küldetését azzal, hogy magas színvonalú interdiszciplináris kutatást és oktatást biztosít katolikus aláírással.

Program oktatási nyelve:
Angol
Holland

Az intézmény további kínálata:

MSc

KU Leuven: Faculty of Science

A Master of Science in Digital Humanities segíti a diplomások a humán tudományok, a társadalom és a viselkedéstudományi programok fejlesztése a digitális kompetenciák, am ... [+]

A digitális humán tudományok egy fiatal kutatási terület, amelynek középpontjában a humán tudományok, a társadalom és a viselkedészavarok kutatásának támogatására szolgáló számítási technikák állnak. A tér egyik kulcsfontosságú tényezője a nagy digitális tárhelyek legfrissebb elérhetősége a humán tudományok, a társadalom és a viselkedészavarok számos területén. Ezek a tárolók kínálják a számítástechnikai vizualizációs, lekérdezési és elemzési technikák alkalmazását, amelyek új ismeretek és betekintések felfedezéséhez vezetnek. A terület új digitális technikákat is alkalmaz a módszerek, folyamatok, készségek és módszerek fejlesztésére a bölcsészettudományok, a társadalom és a viselkedési tudományok területén. Ez magában foglalja az oktatási tudományok digitális technikáinak használatát, a digitális játékok használatát a társadalomtudományokban vagy a digitális technikák használatát az online kiadványokban.... [-]

Belgium Leuven
Szeptember 2019
Nappali
Részidős oktatás
1 év
Campus
Bővebben magyarul
KU Leuven: Faculty of Science

... [+]

LO11: Az űrtevékenységek helyének kritikus megközelítése társadalmi keretükben, beleértve az űrtevékenységekből származó etikai kérdéseket is.

[-]
Belgium Leuven
Szeptember 2019
Nappali
Részidős oktatás
1 év
Campus
Bővebben magyarul