Mamaself+

Bevezetés

Hivatalos Leírás

Hat egyetem konzorciuma

A Mamaself konzorcium 6 elsődleges európai egyetemet foglal magában az anyagtudomány, a műszaki fizika és a kémia területén:

 • Rennes University 1, Franciaország,
 • Montpellier Egyetem, Franciaország,
 • A München Technische Universität (TUM), Németország,
 • A Müncheni Ludwig Maximilian Egyetem (LMU), Németország,
 • Torino Egyetem, Olaszország,
 • Adam Mickiewicz Egyetem, Lengyelország.

A partnerek nagy tapasztalattal rendelkeznek az anyagtudományban és hosszú együttműködést folytatnak a nagyméretű létesítményekkel. Kulturálisan és történelmileg gazdag európai városokban találhatók. Az oktatás és a kutatás teljes integrációja révén a konzorciumi egyetemeknek sikerült egyesíteniük a különféle szakterületeket egy egyedülálló kurzus programban.

Rennes Egyetem 1

A rennesi egyetemet1, amelynek kezdete a középkorba nyúlik vissza, 1969-ben új státusszal alapították állami államként. A Rennes 1 Egyetem Franciaországban (Bretagne) található, a kontinentális Európa szélső nyugati részén.

Tudományos campus egy multidiszciplináris egyetemen

MAMASELF, Anyagtudományi Európai Mester

A Rennes 1 University egy erősen multidiszciplináris egyetem, amely négy fő tudományos területről áll:

 • Matematika és IKT (információs és kommunikációs tudományok)
 • Élet- és egészségtudományok,
 • Anyagtudományok,
 • Humán tudományok és társadalomtudományok

Az egyetem jelenleg mintegy 30 000 hallgatót (köztük mintegy 4500 nemzetközi hallgatót) fogad, plusz több mint 2000 folyamatos továbbképzést, mindezt 1600 tanár és teljes munkaidős kutató, valamint körülbelül 950 adminisztratív és műszaki személyzet veszi körül.

A Rennes1 University mindössze másfél óra van Párizstól és egy óra olyan rangos helyszínektől, mint például a Mont Saint-Michel vagy a Saint-Malo. Vagyonunkra építve és a 21. századi innovációban és tudásban való részvétel iránti elkötelezettségünk mellett az egyik legfontosabb prioritásunk egy élénk nemzetközi egyetem létrehozása.

A rennesi Tudományos Egyetem valamennyi fő tudományos és technológiai területre kiterjed.

A városban található a tudományos campus, a zöld Beaulieu campus, ahol a Mamaself kurzus zajlik.

Nemzetközi

A Rennes 1 Egyetem dinamikus nemzetközi kapcsolatok politikája. A nemzetközi tanfolyamok és tudományos együttműködések folyamatos fejlesztése lehetővé tette számunkra, hogy kiemelkedő eredményeket érjünk el.

Oktatási szinten kizárólag angol nyelven tanított diplomákat kínálunk : mesterképzéseket, dupla fokozatot nemzetközi partnerekkel és campuson kívüli képzéseket.

Tudományos együttműködésünk 17 Nemzetközi Társult Laboratóriumot (LIA) és Nemzetközi Kutatócsoportot (GDRI) foglal magában, a Nemzeti Tudományos Kutatási Központtal (CNRS) vagy a Francia Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatási Intézettel (INSERM) együttműködve.

Számos bejövő és távozó hallgató, oktató és kutató a világ minden tájáról, amellett, hogy elkötelezettek vagyunk a nem oktató személyzet mobilitásának fokozása mellett, az Université de Rennes 1 globális hálózatát is jellemzi. Az UR1 az Erasmus program 180 kétoldalú szerződésében vesz részt. .

A politika Université de Rennes 1 lefolytatására excellen t alapvető és fegyelmi kutatás tudományos és technológiai vonatkozású által megjelenésének elősegítése a rendkívül innovatív és kockázatos projektek és korszerű felszereltsége és előmozdítása transzdiszciplináris researchto címet nagyobb a jelenlegi és jövőbeli társadalmi kérdésekre.

Kutatás a Rennes Egyetemen1

A University of Rennes 1 a multidiszciplináris kutatások egyik fő központja, nemzeti és nemzetközi szinten is elismert, és a nemzetközi tudományos közösség része.

Az Université de Rennes 1-ben végzett kutatások nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt híresek, különféle területeken. Csak néhányat említve, matematikai és kémiai tanszékei vannak Sanghaj rangsorában a top 150 és a 200 között, míg a Földtudományok a QS rangsorban a 200-ban jelennek meg.

Szinte az összes 1600 kar és tudós, valamint kb. 1100 doktorandusz hallgatót gyűjt össze 32 kutatóegységbe / laboratóriumba, amelyet rangos nemzeti kutatószervek jelölnek.

Montpellier Egyetem

Történelem

Az 1879-ben létrehozott Kémiai Intézet 1941-ben a Montpellier Kémia Ecole Nationale Supérieure-jé vált. A Montpelliernek már régóta megalakult orvosi főiskola és gyógyszertár iskolája, valamint a 1706-ban létrehozott tisztelt Királyi Tudományos Társaság volt. 1810-ben. , a Természettudományi Kar kezdetben hét székkel indult: matematika, csillagászat, fizika, kémia, állattan, botanika és ásványtan.

1964-ben a kar elhagyta Montpellier központját, és a város északi részén fekvő 30 hektáros campusban telepedett le, amelyre 146 000 m2-es tanítási és kutatási célú épületek épültek.

A Montpellier Egyetem (Université des Sciences

Charles Gerhardt Montpellier intézet

A Chimie Moléculaire et des Matériaux Intézetet, Charles Gerhardt Montpellier Intézetet (ICGM) 2007. január 1-jén alapították. A kémiai pólus (Pôle Chimie Balard) egyik fő szereplője a Montpellier településén. Az ICGM törekvése, hogy kiválósági központot képviseljen a kutatás, az oktatás és a technológiaátadás területén a molekuláris és anyagkémia területén.

Az intézet a vegyészek, fizikusok és gyógyszerészek szakértelmét nyolc csoportban egyesíti, amelyek a molekuláris, makromolekuláris és szervetlen szintézis, szilárdtest kémia, anyagtudomány, elmélet és modellezés, katalízis, energiatermelés és tárolás, elektronika és az egészségügyi ellátás.

Nemzetközi

A Montpellier Egyetem 2332 nemzetközi hallgatót fogad, akik a világ minden tájáról érkeznek, különösen Európából és a mediterrán országokból. Ezenkívül a Montpellier Egyetem a rangos Shangaï rangsorban szerepel, és a tíz legjobb francia egyetem közé tartozik.

A Montpellier Egyetem erőteljesen részt vesz számos nemzetközi projektben, különböző keretek között. Az UM2 óriási tapasztalattal rendelkezik az Erasmus programban is. Ez azt jelenti, hogy működik a külföldi hallgatóknak kínált fogadószolgálat. Az UM2 az Erasmus Mundus és a kapcsolódó programok fejlesztését az egyetem egyik legfontosabb prioritássá tette.

Technische Universität München (TUM)

A Technische Universität München először 1868-ban látta napvilágot a független „Királyi Politechnika” formájában. Ahogyan Carl Max von Bauernfeind, az első rektor, a beiktatási beszédében elmondta, a létesítményt azzal a céllal hozták létre, hogy "a tudomány életre kelõ szikráit a technológiára hordozzák". Alapítása óta a Technische Universität München számos területen nemzetközi hírnevet szerzett magának: büszkén jelezhetjük, hogy számos Nobel-díjas nyertese egyetemünkből származik.

A Technische Universität München egyedülálló pozícióval rendelkezik Európában az általuk kínált területek választása szempontjából. A tanfolyamok lefedik a természettudományok és a műszaki tudományok valamennyi területét, az orvostudományt és az élettudományokat.

A Technische Universität München oktatási programjai 26 német diploma megszerzéséhez vezető kurzust tartalmaznak, és a közelmúltban 45 főiskolai és mesterképzést vezettek be.

Ludwig Maximilians Universität (LMU)

A Ludwig-Maximilians-Universität (LMU) München évszázados hagyományokkal rendelkezik, és ma a Németország egyik legszembetűnőbb és legerősebb kutatási egyeteme.

Az emberek jönnek a Müncheni LMU-ba, annak egyedülálló akadémiai sokszínűségét keresve. 18 karja mintegy 700 professzort és 3000 akadémiai személyzetet ad a kutatáshoz és az oktatáshoz. Széles és lekerekített tanulási lehetőségeket kínálnak, amelyek minden területre kiterjednek, legyen szó akár humán és kulturális tanulmányokról, akár jogról, közgazdaságtanról és szociológiáról, akár orvostanról és a tudományról.

Kutatási statisztikáink magukért beszélnek: az LMU Munich a Német Kutatási Alapítvány (DFG) által finanszírozott 24 együttműködési kutatóközpont részét képezi, és 13 befogadó egyetemen működik. Ezenkívül 12 DFG kutatóképző csoportot és három nemzetközi doktori programot ad otthont a bajor elit hálózat részeként. Évente további 120 millió eurót vonz külső finanszírozásban, és intenzíven részt vesz a nemzeti és nemzetközi finanszírozási kezdeményezésekben. Mindez azt mutatja, hogy az LMU München miért szerepel rendszeresen a legmagasabb pontszámmal a nemzeti és nemzetközi rangsorban.

A 150 tantárgyból számos kombinációban elérhető oktatási programok révén az általunk kínált kurzusok rendkívül szélesek. Körülbelül 47 000 hallgató, akiknek 16 százaléka külföldről érkezik hozzánk, jelenleg kihasználja ezeket a lehetőségeket. Tanulmányaikat a jövőbe fektetett befektetésnek tekintik, a későbbi karriert megindító elemként. A képzeletbe, a nyitott elmékbe és a kreatív intelligenciába vetettük hitünket.

Torino Egyetem

A Torinói Egyetem 65 000 hallgatóval, 4000 professzorral és alkalmazottal, 4000 posztgraduális és posztdoktori hallgatóval, 120 épülettel Torino különféle területein és a Piemont-térség legfontosabb pontjain valóban kijelenti, hogy egyfajta városon belüli -a város, a kultúra előmozdítása, kutatás, innováció, képzés és foglalkoztatás generálása. Hat évszázados hagyománya és a modern erőforrások gazdag eszköze mellett a Torinói Egyetem a mai napig megtartotta küldetését, és a jövőben is ezt fogja tenni.

Az egyetem tizenkét iskolával büszkélkedhet, amelyek gyakorlatilag minden tudásterületet lefednek, és az ország tizenegy kutatóközpontjának hároma.

A kínált diplomák egy része Olaszországban egyedülálló, mint például a katonai stratégia, a biotechnológia, a helyreállítás (Venaria), az üzleti élet, a sporttudomány. A Közpolitikák és Közigazgatások Iskolája, amely a vezetők következő generációját táplálja a város és a régió számára.

A Turinói Egyetem, amely mindig is a kutatás avantgárdjában állt, újabb, de ugyanolyan fontos ágazatokba ágazódik, mint a mezőgazdaság és az élelmiszertudomány, a szociálpolitika, az informatika, az előadóművészet, a kommunikációs tudományok és a kulturális örökség megőrzése. Az egyetem elkötelezett a tradicionális tantárgyak, például a történelem, a filozófia, a jog, a közgazdaságtan és az orvostudomány dicsőséges kutatási hagyományainak továbbvitele mellett is.

Az egyetem kulcsszerepet játszik olyan rangos projektekben, mint például az „Egészség és tudomány városa”. Szoros érdeklődést mutat a környék múzeumainak hálózata, az egyiptomi és a kortárs művészet között. Saját média, rádió, televízió és film produkciókat működtet.

Nemzetközi szinten is aktív, partnerségben áll Indiával, Kínával és számos feltörekvő országgal Ázsiában, Latin-Amerikában, Kelet-Európában és a Földközi-tengeren, valamint számos, a régióban tevékenykedő nemzetközi szervezettel.

Mickiewicz Adam Egyetem

A poznani Adam Mickiewicz Egyetem a Poznań fő tudományos intézete és az egyik legnépszerűbb lengyel egyetem. Jelenleg hallgatóinak száma közel 40 000 hallgató és 1 300 Ph.D. hallgatók. Az egyetem küldetése, hogy elősegítse a tudást magas színvonalú kutatás és oktatás útján, üzleti, közszolgáltatási és partneri kapcsolatokkal, valamint a társadalmi felelősségvállalás fejlesztésével.

Az egyetem folyamatosan bővíti és frissíti a kutatási programokat és a tantervek tartalmát, különös tekintettel az interdiszciplináris és nemzetközi természetre.

Az egyetem jelenleg közel 3000 oktatószemélyzetet foglalkoztat, köztük 370 kiküldött professzor és több mint 2200 nem akadémikus alkalmazott. Az AMU 15 karból áll, többek között a Biológiai Kar, a Kémia Kar, a Fizika és a Matematika és a Számítástechnika Karán.

A tudományos kutatás fejlesztése szempontjából nagyon fontos két fő kutatóközpont: NanoBioMedical Center és Center for Advanced Technologies.

Társult partnerek

A Mamaself konzorcium szoros kapcsolatokkal rendelkezik az európai és Európán kívüli partnerintézményekkel. A Mamaself hallgatói a diplomamunka félévét (SEM 4) a Mamaself konzorcium egyik partnerintézményében tölthetik. Mivel az összes partner a világ feletti vezető csoportokhoz tartozik a tudományága során, ez lehetőséget ad hallgatóink számára, hogy gyakorlatokat végezzenek ezeken a laboratóriumokban, és kiváló kutatási tematikát és tevékenységeket szerezzenek diplomamunkámhoz.

 • Kyoto Egyetem - Japán
 • Tokiói Technológiai Intézet - Japán
 • Paul Scherrer Intézet - Svájc
 • Madras Indiai Technológiai Intézet - India
 • Cornell University - USA
 • Connecticuti Egyetem - USA
 • Déli Szövetségi Egyetem - Oroszország
 • São Paulo Egyetem - Brazília

Nagyszabású létesítmények

A Mamaself konzorcium szorosan kapcsolódik a nagyléptékű létesítményekhez. Ez a program lehetőséget ad a hallgatók számára, hogy a mesterképzés során nagyméretű létesítményekben dolgozzanak és azokkal nagyszabású létesítményeken dolgozzanak, és így sajátos kompetenciákat szerezzenek.

Miért nagy méretű létesítményeket?

A szinkrotron sugárzási sugárvezetékek nagy teljesítményű műszerek, amelyek lehetővé teszik többszörös és több feladatbeli kutatások elvégzését ipari, valamint alapvető érdeklődésű anyagokon. Stratégiai jelentőségükre tekintettel az egyes uniós kormányok több mint 100 millió eurós összköltségvetést vállalnak az egyes nemzeti szinkrotron-forrásokra. A térség ipari igénye meglehetősen kiterjedt, a gyógyszerészektől a biotechnológiáig, a kémiától (petrolkémia) az anyagokig (fémek, ötvözetek, műanyagok, polimerek, kerámiák, poharak stb.), A mikroelektronikától a repülésig, a környezettől az energiáig forrásokból.

A Mamaself partnerei a nagyléptékű létesítményeknél

A konzorcium különféle kutatási projektekkel foglalkozik a „nagyléptékű létesítményekkel”, valamint európai szintű ipari partnerségekkel kapcsolatban.

A Mamaself hallgatói a diplomamunka félévét (SEM 4) a Mamaself konzorcium egyik partnerintézményében tölthetik, ha egy kapcsolódó témát választanak.

ILL Grenoble, Franciaország

A Laue-Langevin Intézet egy nemzetközi kutatóközpont, amely a neutrontudomány és a technológia élvonalában helyezkedik el. Mint a világ neutrontudományi zászlóshajója, az ILL a tudósok számára nagyon magas neutronárammal látja el a 40 legmodernebb műszert, amelyek folyamatosan fejlesztésre és továbbfejlesztésre kerülnek.

Az ILL mint szolgáltató intézmény rendelkezésre bocsátja létesítményeit és szakértelmét a látogató tudósok számára. Évente mintegy 1400 kutató érkezik több mint 40 országból az ILL-hez. Évente több mint 800 kísérletet hajtanak végre egy tudományos felülvizsgálati bizottság. A kutatás elsősorban az alapvető tudományra összpontosít különféle területeken: sűrített anyag fizika, kémia, biológia, nukleáris fizika és anyagtudomány stb.

Míg egyesek motorok, üzemanyagok, műanyagok és háztartási termékek tervezésén dolgoznak, mások sejt- és molekuláris szinten vizsgálják a biológiai folyamatokat. Mégis, mások megismerhetik azt a fizikát, amely hozzájárulhat a jövő elektronikus berendezéseihez. Az ILL speciálisan testreszabhatja neutronnyalábát az alapvető folyamatok megfigyelésére, amelyek segítenek magyarázatot adni arra, hogy miként jött létre világegyetemünk, miért néz ki úgy, ahogy ma működik, és hogyan képes fenntartani az életet.

Az ILL szintén szorosan együttműködik és különféle titoktartási szinteken működik együtt az R-vel

Az ILL összes tudósa - vegyészek, fizikusok, biológusok, kristályosítók, magnetikus és nukleáris fizikai szakemberek - szintén szakemberek a neutronkutatásban és a technológiában, és ezek kombinált know-how-ját a tudományos közösség rendelkezésére bocsátják.

Az ILL intenzív neutronnyalábot szállít 40 tudományos műszerhez, amely az anyagtudomány számos kutatási területét lefedi. Évente mintegy 800 kísérletet hajt végre körülbelül 1400 kutató a szilárdtest-fizikában, kémiában, kristálylográfiában, geológiában, puha anyagban vagy biológiában.

ESRF Grenoble, Franciaország

Az európai szinkrotron sugárzási eszköz (ESRF), amely a Grenoble-ban található Franciaországban, a szinkrotron által generált röntgenfény egyik legintenzívebb forrása, világszerte versenyezve az Egyesült Államokban (APS) és Japánban (8. tavasz) más harmadik generációs szinkrotron forrásokkal. . 13 tagállam és 8 tudományos munkatárs finanszírozásával az ESRF évente mintegy 6500 tudományos látogatónak teszi lehetővé 43 sugárút elérését, amelyek a következő területek egyikére szakosodtak: kemény sűrített anyag tudomány, alkalmazott anyagtudomány, mérnöki munka, kémia, lágy sűrített anyag tudomány, élet tudományok, szerkezeti biológia, orvostudomány, föld és tudomány, környezet, kulturális örökség, módszerek és műszerek.

Anyagtudományi vizsgálatokhoz az előnyben részesített technikák, például a diffrakció, spektroszkópia vagy képalkotó képesség rendkívül magas felbontást és teljesítményt érnek el a szinkrotron fénysugár nagyon magas fényessége és alacsony konvergenciája miatt. Ez lehetővé teszi nagymértékben mikro-fókuszált elemzéseket vagy rendkívül gyors, időigényesen elvégzett kísérleteket néhány pikoszekundum felbontásig.

LLB Saclay, Franciaország

A Laboratoire Leon Brillouin (LLB) egy francia nemzeti laboratórium, amelyet a National National de la Recherche Scientifique (CNRS) és az à l'Energie Atomique (CEA) finanszíroz. Az LLB elősegíti a neutronszórást és a spektroszkópiát az alap- és alkalmazott tudományban. Az LLB spektrométereket fejleszt és karbantart az Orphee-n, egy SacMai 14MWh-os reaktoron telepített sugárvonalon, amely 1980 óta szállítja a neutronfluxust. Az LLB minden évben megközelítőleg 500 látogatót fogad, aki rövid időre érkezik kísérletek elvégzésére kísérleteik elvégzése után. Az LLB kidolgozza saját kutatási témáit is. A tudományos tevékenység elsősorban a kondenzált anyag három területe között oszlik meg: fizikai-kémia, az anyagok szerkezeti szempontjai és fázisátmenetei, mágnesesség és szupravezető képesség.

Synchrotron Soleil, Franciaország

A SOLEIL szinkrotron fényforrás egy nemzeti francia 3. generációs szinkrotron, amelyet Saclay-ben működtetnek a CNRS (Center National de la Recherche Scientifique) és a CEA (az ENERGI Atomique és az Aux Energies Alternatives alternatívjai). A SOLEIL-t a régebbi francia szinkrotron fényforrás LURE (Orsay) cseréjére állították be, és az első fotonjait 2008-ban szállította. A SOLEIL 32 sugárvezetéket kínál a kutatóknak, amely széles spektroszkópos módszerek széles spektrumát kínálja az infravöröstől a röntgenfelvételig, és a szerkezeti módszereket az X-en. - diffrakció és diffúzió. A fő kutatási területek a fizika, a kémia, az anyagtudományok, az élettudományok (különösen a biológiai makromolekulák kristálytani vizsgálatában), a földtudomány és a légköri tudományok.

PSI Villigen, Svájc

A Paul Scherrer Intézet (PSI) egy multidiszciplináris kutatóintézet, amely a Svájci Szövetségi Technológiai Intézetekhez tartozik, ideértve az ETH Zürich és az EPFL is. 1988-ban alakult. A PSI a természettudományok és a technológia multidiszciplináris kutatási központja. Az egyetemekkel, más kutatóintézetekkel és az iparral folytatott nemzeti és nemzetközi együttműködésben a PSI a szilárdtest fizikában, az anyagtudományban, az elemi részecskefizikában, az élettudományban, a nukleáris és nem nukleáris energia kutatásában és az energiával kapcsolatos ökológiában működik.

A PSI felhasználói laboratórium, amely számos intézményhez kapcsolt kutatók számára hozzáférést biztosít létesítményeihez, és több részecskegyorsítót üzemeltet. Az 590 MeV ciklotron 72 meV-os társ-előgyorsítóval egyike. 2011-től 2,2 mA-ig terjedő protonnyalábot bocsát ki, ami az ilyen proton-ciklotronok világrekordja. Meghajtja a szalációs neutron forrás komplexet. A 2001-ben épült svájci fényforrás (SLS) egy szinkrotron fényforrás, amelynek 2,4 GeV-os elektrontároló gyűrűje van. Ez a világ egyik legjobbja az elektronnyaláb ragyogása és stabilitása szempontjából. A SwissFEL elnevezésű, röntgenmentes elektron lézer építés alatt áll, és a tervek szerint 2016-ban kezdődik.

Kutatási területek:

 • Félvezető fizika és anyagtudományok
 • Elemi részecskefizika
 • Élettudományok és orvostudomány
 • Nukleáris energia és nukleáris biztonság
 • Nem nukleáris energia
 • Energiaügyi ökológia
FRM II München, Németország

A Heinz Maier-Leibnitz kutatási neutronforrás (FRM II) a Technische Universität München (TUM) központi tudományos intézete, mely a Garchingi Kutatóközpont helyiségeiben található. Az FRM II 2005-ben lépett üzembe, és neutronokat szolgáltat a tudomány, az ipar és az orvostudomány számára.

A forrást a felhasználható sugárzási idő kb. 30% -áig az ipar rendelkezésére bocsátják. Ez magában foglalja mind az iparral kapcsolatos kutatást, amelyet az állami pénztárcából finanszíroznak, mind az ipar által finanszírozott szerződéses kutatást, például szilícium doppingozása a félvezető ipar számára, radioaktív izotópok előállítása a nukleáris orvoslás és az ipar számára, elemi elemzés és tumorterápia.

A reaktor működésének fő célja magas neutronáram biztosítása. Nem villamos energia előállítására használják. 20 megawatt hőteljesítménnyel az FRM II a hagyományos atomerőmű által termelt hőenergia csak körülbelül 0,6% -át termeli villamosenergia-termelésre. Ez a világ legjobb hőteljesítmény-aránya a neutronfluxussal, tehát az egyik leghatékonyabb és legmodernebb neutronforrás a világon.

ELETTRA

Elettra - Sincrotrone Trieste (Olaszország) egy multidiszciplináris nemzetközi kutatóközpont, a Area Science Park része, egy Nemzeti Kutatólaboratórium, amelynek célja a tudományos kutatásban rejlő kiválóság és a technológiai know-how átadás összekapcsolása.

Az Elettra magas színvonalú szinkrotron és szabad elektron lézer elektromágneses sugárzás létrehozására és felhasználására szakosodott. Az ultraibolya sugárzástól a röntgen sugaraiig terjed. A legtöbb sugárvonalon elérhető spektrális fényerő legfeljebb 1019 foton / s / mm2 / mrad2 / 0,1% testtömeg, és a FEL-források csúcsfényessége várhatóan 1030 foton / s / mm2 / mrad2 / 0,1% testtömeg-értékre emelkedik.

Az Elettra a kutatók számára 28 sugárvezetéket kínál, amelyek széles spektroszkópiát fednek le a tudományos kutatás különböző területein: a kémiától a fizikáig, a keményanyag-tudománytól a lágyanyagig és a biológiáig.

Ezekben a sugárvezetékekben számos kísérleti technikát alkalmaznak: fotoelektronkibocsátás, képalkotás, szórás és diffrakció, abszorpció / kibocsátás / visszaverődés, litográfia.

Stratégiai földrajzi helyzete miatt az Elettra sok tudományos kutatót vonz Közép- és Kelet-Európából a Közép-Európa Kezdeményezés (CEI) elsődleges tudományos és technológiai hálózatának részeként.

Helyszínek

Rennes

Address
University of Rennes 1,
Rue du Thabor

35000 Rennes, Brittany, Franciaország

München

Address
Technische Universität München,
Arcisstraße,21

80333 München, Bajorország, Németország

Turin

Address
University of Torino,
Via Giuseppe Verdi,8

10124 Turin, Piedmont, Olaszország

Programok