Norwegian University of Life Sciences NMBU

Bevezetés

Hivatalos Leírás

Az NMBU kutatási és tanulmányi programjai lehetővé teszik az emberek számára a világ minden tájáról a nagy, globális kihívások kezelését a környezettel, a fenntartható fejlődéssel, az emberi és állati egészség javításával, a megújuló energiaforrásokkal, az élelmiszer-előállítással, valamint a föld- és erőforrás-gazdálkodással kapcsolatban.

Campus Ås

60573_as.jpg

A Campus Ås Norvégia legnagyobb interdiszciplináris akadémiai környezete az élettudományokban.

A norvég élettudományi egyetem (NMBU) hét karon áll, ebből hat a Campus Ås-ben található, és az egyik részben a Campus Adamstuen-nél található (2019-ig):

 • Biosciences
 • Kémia, biotechnológia és élelmiszer-tudomány
 • Környezettudományi és természeti erőforrás-gazdálkodás
 • Táj és társadalom
 • Közgazdasági és üzleti iskola
 • Tudomány és technológia
 • Állatorvoslás

2020-ban megnyílik egy új állat-tudományi kutatási és oktatási épület, ami azt jelenti, hogy az NMBU mind a hét kara megszilárdul az Ås-ben. A Norvég Állatorvosi Intézet egy időben a Campus Ås-re is áttér.

A Campus Ås Norvégia egyik legszebb parkja, ahol több történelmi épület is található, valamint az Ås Farm, ahol a hagyományos állatok kutatása és tanítása folyik.

Az Ås településén összesen 600 hektár területen terül el.

A norvég élelmiszer-, halászat- és akvakultúra-kutatás (Nofima) és a Norvég Bioekonómiai Kutatóintézet (NIBIO) legfontosabb részein két másik nagy intézmény található az NMBU-val.

Campus Adamstuen

60572_adamstuem.jpg

Campus Adamstuen ad otthont az Állatorvos-tudományi Karnak. A kar a Norvégia egyetlen felsőoktatási intézménye az állatorvosok számára, akik két különálló tudományos területen vehetnek részt: állatgyógyászat és állategészségügy.

Az állatgyógyászat az állatok egészségét és jólétét célozza. A legfontosabb területek a betegségekkel, a diagnosztikával és a kezeléssel kapcsolatos ismeretek. A terület magában foglalja mind a termelési állatokat, mind a tenyésztett halakat és a kísérő állatokat.

Az állat-egészségügyi közegészségügy a betegségeknek az állatoktól emberre történő terjedésének megakadályozását célozza meg, és egyre növekvő keresletet jelent.

2014. január 1-jén a Norvég Állatorvos-tudományi Iskola (NVH) és az Élettudományi Egyetem (UMB) egyesültek a Norvég Élettudományi Egyetem (NMBU) létrehozásával, a kutatás és a tanítás egységes szerkezetbe foglalásával az egész biológiai esernyő.
Az Állatorvos-tudományi Kar négy részlegből áll:

 • Alapvetõ tudományok és vízi gyógyászat (Basam)
 • Élelmiszerbiztonsági és fertőző biológia (Matinf)
 • Termelés Állatklinikai Tudományok (Prodmed)
 • Companion Animal Clinical Sciences (Sportfamed)

Campus Adamstuen is otthont ad az egyetemi Állatkórháznak, amely a Companion Animal Clinic, az Equine Clinic és a Production Animal Clinic.

Az Egyetemi Állatkórház betegállatokat kezel az egész országból és szorosan kapcsolódik az NMBU Állatorvos-tudományi Kar kutatási és oktatási tevékenységéhez.

A Norvég Állatorvos-tudományi Intézet biomedikai kutatóintézet, amely a Campus Adamstuen Állatorvos-tudományi Karának helyiségeivel rendelkezik. Itt található a Norvég Állatorvostani Történeti Múzeum is.

A Campus Adamstuen 2019-ben zárul le, és az NMBU Állatorvos-tudományi Egyetem és az Egyetemi Állatkórház majd a legkorszerűbb állatorvosi helyiségekbe költözik a Campus Ås-ben, vagyis mindhárom kar végül egy helyen helyezkedik el . A Norvég Állatorvosi Intézet egy időben a Campus Ås-re is áttér.

A Campus Ås-ben jelenleg egy vadonatúj állat-egészségügyi kutató-oktató épület épül.

Az Állatorvos-tudományi Kar ugyancsak Dél-Nyugat-Norvégiában található divízióval rendelkezik: a Høyland, Sandnes kisvágánykutató szekciója.

Helyszínek

Mint

Address
Universitetstunet 3
1430 Ås

1432 Mint, Akershus, Norvégia

Keystone ösztöndíj

Ismerd meg az ösztöndíjaink által kínált lehetőségeket