Universidad Complutense de Madrid

Bevezetés

Hivatalos Leírás

előadás

A Universidad Complutense de Madrid minőségi közintézmény, amelynek fontos történelmi öröksége és kiterjedt kulturális és szabadidős kínálata van a művészet, irodalom, zene, színház, múzeumok, fesztiválok és sport élvezéséhez.

Két kiemelt helyen fekszik Madrid fővárosában és Pozuelo de Alarcónban, zöld- és erdőterületekkel körülvéve.

Sajátként egy hármas eszményt feltételezünk: a társadalom számára hasznos szakemberek képzése, a tudományos kutatás előmozdítása és az egyetemre jellemző tudás és értékek terjesztése. Jelenlegi kihívás a Complutense számára, olyan sokhoz hasonlóan, amelyet a múltban sikerült legyőznie.

Javasoljuk, hogy ismerje meg!

Küldetés és jövőkép

A Universidad Complutense de Madrid (UCM) hosszú történelemmel és széles társadalmi elismeréssel bíró intézmény, amely arra törekszik, hogy az első európai egyetemek között szerepeljen, és megszilárduljon a latin-amerikai kontinens referenciaközpontjaként.

Mivel a hallgatók tevékenységének tengelye az UCM elkötelezett a legmagasabb szintű átfogó és kritikus képzés mellett. A tanítás minősége igazi „Complutense pecsét”, és a diplomások elsőbbséget élveznek. A Complutense Egyetem mestereinek és doktorátusainak humán és anyagi erőforrásaik vannak, amelyek garantálják kiválóságukat. Az elkövetkező évek egyik prioritása a társadalommal és a termelő környezettel való kapcsolatok közelítése és elmélyítése.

Az UCM nagy kutatási potenciállal rendelkezik, és számos kutatócsoportja nemzetközi vezető pozíciókat tölt be. A Complutense elkötelezett amellett, hogy kiválósági oszlopokat fejlesszen ki, amelyek a minőségi csoportok nagy hálózatán alapulnak, ösztönözzék a feltörekvő csoportokat és integrálják a fiatal kutatókat. És természetesen a kutatás összekapcsolása a képzéssel minden fokozatbeli és posztgraduális szinten.

Az UCM szervezetet a felhasználói szolgáltatás iránti elkötelezettsége szabályozza, egyszerűsítve az adminisztratív eljárásokat. Tevékenysége a demokrácia, az átláthatóság, az egyetemi fenntarthatóság, a valódi és virtuális elérhetőség, a környezet megőrzése és a társadalmi és gazdasági környezet iránti elkötelezettség alapelveire reagál.

Az UCM minőségi állami egyetem, amely a társadalom szolgálatában áll, és hallgatói számára a munkahelyen széles körben elfogadott egyetemi és posztgraduális fokozatot kínál.

Az UCM tudományos és kutatási kiválóságát a Madridi Politechnikai Egyetemmel együtt a Nemzetközi Kiválóság Campusának az A-Jó haladás legmagasabb kategóriába sorolt képesítése támasztotta alá.

Történelmi áttekintés

Az alcaláni egyetem

A jelenlegi Universidad Complutense de Madrid Cisneros bíboros alapította az „Inter cetera” bulada levél következtében, amelyet VI. Sándor 1499. április 13-án adott ki, hogy a bíboros számára biztosítsa a kiváltságot, hogy iskolát alapítson és építsen. amelynek Alcalá de Henares-ben kell lennie. A pápai kancelláriaból kiállított három dokumentum ugyanazon a napon kelt. Az „Inter cetera” dokumentum a halmozott levél kategóriájába tartozik, vagyis nem bika vagy „ünnepi littera”, és kifejezetten „kegyes littera” vagy kegyelmi levél; Ez egy féligótikus levél pergamen, amelyet megőriztek a Nemzeti Történeti Archívumban.

Cisneros egy hónappal a Carta Bulada odaítélése elõtt elrendelte a Colegio polgármester, San Ildefonso felépítését, amely az alapkövet fektette 1499 márciusában. Az ötlet egy olyan Colegio Complutense létrehozása volt, amelyben a teológia, a kanonatörvény és a mûvészet tanításait tanították. liberálisok. A pápai által megfogalmazott levél pontosan engedélyt ad erre: "egy hallgatói testület, ahol a Teológiai, A Kanon Jogi és a Művészeti Karok tanításait olvassák".

A kollégium a kezdetektől a Complutum helyének, a Kr. E. 1. századi római városnak a helyén telepedett le. A munkák 1508-ban fejeződtek be, és abban az évben az első hallgatók tanulni kezdtek. A beiratkozásra augusztus és október között került sor. Október 17-én megválasztották az egyetem első rektorát - Pedro del Campo-t - a tantárgy 18.-án nyitott Arisztotelész erkölcsi filozófiájáról. A Cisneros eredeti elképzelése reprodukálta az általános középkori egyetemek tanulmányainak tartalmát - amelyek az általános tanulmányokat követik -, amelyekben a teológiát, az orvostudományt és az ítélkezési gyakorlatot tanulmányozták, a szabad művészetek tanításai pedig előkészítő jellegűek voltak. A bíboros a kollegiális struktúrával arra törekedett, hogy az emberek források nélkül tanulhassanak, akiket üdvözöltek és ösztöndíjakat kaptak.

1502-től és a Kollégium felépítése nélkül Cisneros bíboros elindította a könyvgyűjteményt a Könyvtár létrehozása érdekében, és népszerűsítette a Polyglot Biblia munkáját.

1510-ben a bíboros kihirdette a San Ildefonso-i Colegio polgármester alkotmányát; ezekben a mûvészet tanulmányainak szabályait, valamint a Teológiai, Kanon Jogi és Orvostudományi Karokhoz való viszonyát nagyon részletességgel alakítják ki. Szintén fontolóra kell venni más tanulmányok, például a nyelvtan és a görög (38–58. Alkotmány) kidolgozását.

Vegye figyelembe, hogy az orvostudomány tanulmányaira nem volt hivatkozva a pápai által megfogalmazott levélben, és eredetileg a Colegio de San Ildefonso-nak sem szánták őket. Ezek azonban az 1510. évi alkotmányban, különösen a 49. számban jelennek meg, amely a következő szavakkal kezdődik:

„Mivel a halandókat naponta érintő számos betegség miatt az orvostudomány művészetét nagyon megfelelőnek és szükségesnek tekintik a köztársaságban, ezt a tapasztalatok igazolják, megállapítottuk, hogy kollégiumunkban két orvostudományi és két nagy erudíciós és érett tapasztalattal rendelkező orvosuk van ”.

Amikor az alkotmányt a kolostor kihirdeti és megesküdött, az egyetemi közösség megjelenik, azaz az egyetem saját jogi személyiséggel rendelkező egységként működik, amelyet a kollégiumhoz hasonlóan a rektor irányít.

Miután az Alcalá-ban található egyetem többszörös hullámvölgyön szenvedett, amely az eredeti dicsőség pillanataitól jelentős visszaeséshez ment, 1821-ben a közoktatás általános szabályzatában elrendelte a Madridi Központi Egyetem létrehozását, egy évvel törölve akkor az egyik Alcalá-ban telepedett le. A Központi Egyetemet 1822. október 3-i rendelettel hozták létre, amely magában foglalja az Alcalá Irodalmi Egyetem, a San Isidoro és a Természettudományi Múzeum tanulmányait. De az abszolutizmus visszatérése 1824-ben azt jelentette, hogy az egyetem visszatért az első központjába. Az intézményt meggyengítették a tisztítások, a joghatóság megfosztása, az akadémiai öltöny felhasználásának tilalma és a helyhiány Madridban.

A Universidad Complutense de Madrid saját hármas eszméjét feltételezi: a társadalom számára hasznos szakemberek képzése, a tudományos kutatás előmozdítása, valamint az egyetemre jellemző tudás és értékek közeli és távoli terjesztése. Jelenlegi kihívás egyetemünk számára, amelyet sokan másoknak sikerült leküzdeniük a múltban.

133013_pexels-photo-1438072.jpeg

Minőségiroda

A Miniszterelnök-helyettes iroda a teljes Complutense egyetemi közösséggel kapcsolatos információkat és programokat kínál, amelyek létrehozják a garanciák és a bizalom rendszerét a Complutense Egyetem által végzett és az ott végzett oktatási, kutatási és vezetési tevékenységekben. Ennek érdekében különféle kezdeményezéseket tervez, vesz részt és irányít az alábbiak fejlesztése érdekében:

  • Programok a fokozat és a tanár számára nyújtott tudományos ajánlat minőségének értékelésére .
  • Tanúsítási és akkreditációs az oktatási intézmények és kutatási központok.
  • A rangsorra és a minőségi mutatókra vonatkozó adatok és számok.
  • Konferenciák és minőségi konferenciák a felsőoktatási intézményekben.

A sokszínűségű emberek beilleszkedésével foglalkozó hivatal

A Universidad Complutense de Madrid sokszínűséggel élők beilleszkedésével foglalkozó hivatala (OIPD) személyre szabott figyelmet fordít az egyetemi közösség minden tagjára (hallgatók, oktatási és kutatói személyzet, valamint az adminisztráció és a szolgálat tagjai), akiknek funkcionális sokszínűsége / fogyatékossága van, szükségük van konkrét és személyes.

Ez a támogatás, kísérés, hallgatás, tájékozódás, segítség, képzés és tanácsadás tere.

Ezen túlmenően az UCM-t alkotó valamennyi kar és a kapcsolódó központok koordinátorainak támogatása van a sokszínűség támogatása és a befogadás előmozdítása érdekében.

Egyenlőség az UCM-nél

Az egyetem az egyik olyan intézmény, amely az elmúlt évtizedekben a legjobban járult hozzá az egyenlőség és a nők társadalmi beilleszkedésében elért haladáshoz, miután a nők tömegesen léptek fel a felsőoktatásba. Ennek ellenére az egyenlőtlenségek továbbra is fennállnak ma: találunk vertikális szegregációt (bár jelenleg a női hallgatók többsége létezik, bár a női tanárok száma sokkal alacsonyabb, főleg a női professzoroké), valamint a horizontális szegregációt, egyenlőtlen jelenlétben kifejezve. a nők aránya a különböző területeken vagy tudományágakban (például az UCM-ben a szociális munkában részt vevő női hallgatók 84% -a és a számítástechnika területén csak 15%).

Időnként ezek az egyenlőtlenségek nagyon nyilvánvalóak, de sokan láthatatlanok, mert megszoktuk, hogy „normálisnak” tekintsük őket, mivel sok éves kultúrával szembesülünk, amelyet a férfi modell épített, mint a központ és a norma. Amellett, hogy igazságtalanok, ezen egyenlőtlenségek azt jelentik, hogy valójában mindannyiunknak nincs azonos esélye.

Az Esélyegyenlőségi Egység folyamatos adatgyűjtést és elemzést végez, amely lehetővé teszi számunkra, hogy megértsük az egyetem valóságát, és meghatározzuk az egyes kontextusokra megfelelő intézkedéseket.

Helyszínek

Madrid

Address
Avenida Complutense, s/n.
28040 Madrid, Madridi közösség, Spanyolország

Keystone ösztöndíj

Ismerd meg az ösztöndíjaink által kínált lehetőségeket

Programok