Keystone logo
Academy of Arts, Architecture and Design AAAD

Academy of Arts, Architecture and Design AAAD

Academy of Arts, Architecture and Design AAAD

Bevezetés

Gottfried Semper ötletei és koncepciói ihlették , 1885-ben megalapították a prágai Dekoratív Művészeti Iskolát, amely akkoriban az első és egyetlen állami iskola volt Csehországban. Maga az iskola 1882 és 1885 között épült Františěk Schmoranz junior és Jan Machytka tervei alapján.

Miután 1939-ben a nácik bezárták a cseh egyetemeket és főiskolákat, a háborús időszakban a Dekoratív Művészeti Iskola vette át az Akadémia szerepét. Az 1946-os törvénnyel összhangban végül új státuszt, majd a Művészeti, Építészeti és Design Akadémia ( AAAD ) címet kapott. 1947-ben a tanulmányi idõt öt évre meghosszabbították, és a mûtermeket a következõ osztályokba csoportosították: alkalmazott építészet, alkalmazott festészet, alkalmazott grafikai tervezés, textil- és ruhaipar, alkalmazott kõplasztika, üvegfeldolgozás, porcelán és kerámia.

AAAD ünnepelte 100. születésnapját a school`s létezését 1985-ben hirdette, hogy tartsák be a kulturális-politikai programját a kommunista párt és a soha véget nem érő harc a haladás. Ezt a tendenciát a következő rektor, Jan Mikula is fenntartotta.

1989 novembere után számos tanárt elbocsátottak, és AAAD tanszékek szervezete és a tanulmányi rendszer. Az akkori rektorok, Josef Hlaváček, aki 1994-ben lépett hivatalba, Zdeněk Ziegler, Jiří Pelcl, Boris Jirků és a jelenlegi rektor, Pavel Liška AAAD az AAAD teljesen új arcot nyer. Napjainkban az egyetem több fontos nemzetközi projekthez csatlakozott, további képző- és iparművészeti ágakban gazdagította az oktatási rendszert, és nem utolsósorban a művészeti témájú könyvek kiadására, iskolai kiállítások szervezésére helyezte a hangsúlyt.

AAAD huszonnégy stúdióból áll, amelyek öt osztályba vannak csoportosítva: építészet, formatervezés, képzőművészet, iparművészet és grafika. A hatodik tanszék művészettörténeti és esztétikai előadásokat tart.

Helyszínek

  • Prague

    Academy of Arts, Architecture and Design in Prague náměstí Jana Palacha 80, 116 93, Prague

    Programok

    Kérdések