Keystone logo
Linköping University

Linköping University

Linköping University

Bevezetés

Kíváncsi vagy, milyen a LiU-n tanulni? Csatlakozzon hozzánk beszélgetni arról, hogy milyen a svédországi egyetemeinken élni és tanulni. Ingyenes webes szemináriumokat és felvételeket kínálunk a leendő és a felvételt nyert hallgatók számára egész évben. Látogasson el a Találkozzon online oldalunkra.

A Linköping University

Linköping University soha nem fog pihenni a babérjain.

Az üzleti világgal és a társadalommal szoros együttműködésben a Linköping University (LiU) világvezető, határokat átlépő kutatásokat végez olyan területeken, mint az anyagtudomány, az informatika és a hallás. Ugyanebben a szellemben az egyetem számos innovatív oktatási programot kínál, közülük sokan egyértelmû szakmai fókuszban vannak, így például orvosok, tanárok, közgazdászok és mérnökök képesítéséhez vezetnek.

Az egyetemen 32 000 hallgató és 4000 alkalmazott dolgozik négy egyetemen. Együtt keresünk választ a mai előttünk álló összetett kérdésekre. Diákjaink a munkaerőpiacon a legkívánatosabbak közé tartoznak, és a nemzetközi rangsorolás következetesen a LiU-t vezető globális egyetemen helyezkedik el.

A LiU 1975-ben elnyerte az egyetemi státuszt, és az innováció az egyetlen hagyományunk.

A Linköping University története

1975-ben alapították Svédország hatodik egyetemét Linköpingben. Azóta a Linköping University (LiU) jelentősen nőtt, kiterjedve Norrköpingre és Stockholmra.

A Linköping a középkor óta fontos tanulási központ volt, amikor a Linköpingi székesegyház kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező iskolát és saját Párizsban lévő hallgatói hallát kínálta. 1627-ben a katedrális iskola Svédország harmadik középiskolájává vált, 1843-ban pedig az általános iskola tanárainak kollégiuma működött. Norrköpingben 1902-ben alapították a Fröbel Intézetet - a svéd első óvodai tanárok képzésére szolgáló kollégiumot.

Az egyetemi főiskolától az egyetemen

A később a Linköping University az 1960-as évek közepén alakult ki. A felsőoktatás Svédországban bővült, és 1965-ben a svéd parlament úgy határozott, hogy a Stockholmi Egyetemet egy fióktelep létrehozásáról, valamint a műszaki és orvostudományi egyetemi főiskoláról Linköpingben készíti.

1967 őszén a stockholmi egyetem fióktelepe költözött Linköping központjában. Az első hallgatók kurzusokat vehetnek részt a humán, a társadalomtudomány és a természettudomány területén. Két évvel később elindultak a mérnöki és orvostudományi egységek.

1970-ben az oktatás és a kutatás a nemrégiben épült Campus Valla-ba költözött, kis távolságra a város központjától. Az A és B épületet készítették először. Ugyanebben az évben a különféle részeket összeolvadták a Linköping University Főiskolává, beleértve a mérnöki, orvostudományi és művészeti karokat és a tudományokat.

Az új egyetemi főiskola volt az első Svédországban, amely 1969-ben kezdte meg az ipari műszaki és menedzsment, valamint az alkalmazott fizika és a villamosmérnöki tanterveket. Néhány évvel később, 1975-ben a Linköping University elindította Svédország első számítástechnikai és mérnöki programját.

1975-ben ezenkívül a Linköping University College lett a Linköping University , a svéd hatodik egyetem. A svéd felsőoktatási rendszer 1977. évi reformjával összhangban a tanárképzést szintén átadták a Linköping University .

Interdiszciplináris kutatás és probléma-alapú tanulás

Linköping University mindig is az innovációval foglalkozott az oktatás és a kutatás területén. Az újonnan létrehozott Tematikus Tanszék 1980-ban új megközelítést alkalmazott Svédországban. A kutatást interdiszciplináris témákban szervezték, mint például a technológia és a társadalmi változások vagy a víz- és környezetvédelmi tanulmányok. A tudósok határokon átnyúlóan dolgoztak az összetett problémák megoldása érdekében. A LiU először Svédországban is bevezette a különböző témákban végzett posztgraduális kutatóiskolákat. A modell később az egyetem más részeire is elterjedt, és országos sikerré vált.

Az 1986-ban alakult új Egészségtudományi Kar (Hälsouniversitetet) kormányzati és regionális finanszírozású oktatást kombinált. Radikálisan megváltozott módszertant vezetett be, svédországban volt az első, aki a problémaalapú tanulást (PBL) alkalmazta. Később a LiU lett a világ első egyeteme, amely különféle egészségtudományi programok hallgatói számára lehetővé tette a tényleges betegek kezelését egy hallgató által irányított képzési osztályon.

Bővítés Norrköpingre és Stockholmra

Jelentős mérföldkő az egyetem történetében a Campus Norrköping 1997-es megnyitása volt. Néhány program korábban Norrköpingtől indult, de a hallgatók száma drasztikusan nőtt a felsőoktatás bővítésére irányuló kormányzati erőfeszítésekkel összhangban. Az egykori ipari kerület történelmi gyárai ismét tele voltak az élettel, mivel tele voltak osztálytermekkel, laboratóriumokkal, kávézókkal, könyvtárral és természetesen a hallgatókkal.

Linköping University Stockholmba is kibővült, amikor a neves Carl Malmsten Bútoriskolája együttműködési partnert keresett az akadémiai szektorból. A Malmsten bútortervező és kézműves programjai 2000-ben a LiU részévé váltak. Miután majdnem 60 évet töltött Stockholm központjában, a Södermalm-ban, Malmstens 2009 őszén új helyiségekbe költözött a Lidingö szigetére. A LiU megkapta negyedik campusát.

Buro Millennial / Pexels

122631_pexels-photo-1438072.jpeg

LiU számokban

Néhány fontos adat a Linköping University .

Oktatás

 • 32 000 hallgató (teljes munkaidős egyenérték 17 907)
 • 21 400 a Campus Valla-n
 • 5500 a Campus Norrköpingben
 • 3900 a University Hospital Campuson (USA)
 • 2100 távolsági hallgató és hallgató más helyeken, ideértve a Campus Lidingö-t

(Egyes hallgatók egyetemen több kurzust vesznek részt.)

 • 120 tanulmányi program, ebből 27 nemzetközi angol nyelvű program
 • 550 önálló tantárgy
 • Cseremegállapodások 50 ország 400 egyetemmel
 • 2400 nemzetközi hallgató
 • 2200 első ciklus fok
 • 2700 második ciklus fok

Kutatás és tudományos képzés

 • 300 professzor
 • 1200 doktorandusz
 • 40 licencelési fok
 • 140 doktori fokozat

Személyzet

 • 4000 alkalmazott (teljes munkaidős egyenérték: 3 156)

Campus jellemzői

  Helyszínek

  • Linköping

   Linköping University, , Linköping

  • Norrköping

   Bredgatan 33, 602 21 Norrköping, , Norrköping

   • Linköping

    9HWF+26 Linköping, , Linköping

    • Linköping

     CJ3C+CV Linköping, , Linköping

     • Lidingö

      942V+89 Lidingö, , Lidingö

      • Linköping

       Linköping, Svédország

       Kérdések