Keystone logo
Moldova Technical University

Moldova Technical University

Moldova Technical University

Bevezetés

A Moldovai Műszaki Egyetemet 1964-ben alapították eredeti nevén „Politechnikai Intézet”, a Moldovai Állami Egyetemről átadott mérnöki és gazdasági specialitások alapján. Az első tanulmányi évben (1964 - 1965) az egyetemnek 5140 hallgatója volt (ebből 2085 nappali tagozatos hallgató), öt karra csoportosítva: Elektrotechnika, Mechanika, Technológia, Építőipar, Gazdaság. A tantestület 278 tanárt számlált, akik közül csak 36-nak volt tudományos fokozata és tudományos címe.

A következő években az egyetem mind mennyiségileg, mind minőségileg növekedett, az oktatás, a tudomány és a kultúra nagy központjává vált.

Jelenleg a Moldovai Műszaki Egyetem mintegy 9520 hallgatóból áll (akik közül 6095 nappali tagozatos hallgató), akik 64 szakterületen és szakirányon tanulnak 9 karon: „Energetika és elektrotechnika”, „Gép- és iparmérnöki szak és közlekedés ”,„ Számítógépek, informatika és mikroelektronika ”,„ Elektronika és telekommunikáció ”,„ Élelmiszertechnika ”,„ Textil és poligráfia ”,„ Építmények, geodézia és kataszter ”,„ Urbanizmus és építészet ”,„ Gazdaságmérnöki és üzleti tevékenység ”. A TUM-on megszervezik a posztgraduális képzést is (1442 mester és 124 doktorandusz), a személyzet átképzését és szakmai továbbképzését végzi. A fennállás 51 évében több mint 78 387 szakembert képeztek ki. A TUM-on belül technikai-tudományos könyvtár működik olvasószobákkal, tervezőirodákkal, számítógépes központokkal.

Helyszínek

  • Chisinau

    Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfînt,168, 2004, Chisinau

    Kérdések