
Swedish University of Agricultural Sciences
Élelmiszer és táj mesterekAlnarp, Svédország
IDŐTARTAM
2 Years
NYELVEK
Angol
PACE
Teljes idő
JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ
15 Jan 2026
LEGKORÁBBI KEZDÉSI DÁTUM
Aug 2026
TANDÍJ
SEK 70 500 / per semester *
TANULMÁNYI FORMÁTUM
Az egyetemen
* Az EU-n/EGT-n kívüli országok és Svájc állampolgárainak jelentkezési és tandíjat kell fizetniük.
Bevezetés
Üdvözöljük egy mesterképzésben, amely mélyreható ismereteket ad az ügyfelek és a termelők közötti kapcsolatokról, arról, hogy honnan származik az élelmiszer, és hogyan része a kultúránknak. Olyan témákat fed le, mint a városi és vidéki tájak tervezése, tervezése és karbantartása fenntarthatósági szempontból az élelmiszerek fogyasztásával és előállításával kapcsolatban. Ez a program tökéletes, ha stratégaként szeretne dolgozni az élelmiszerek vagy az élelmiszerek és a fenntarthatóság terén.
Az ezen az interdiszciplináris programon részt vevő diáktársai a világ minden tájáról különböző területekről származnak. Lehetősége lesz saját profil létrehozására más SLU programok és felsőoktatási intézmények kurzusaival Svédországban és külföldön.
Élelmiszertudományi szakon szerzett mesterképzéssel széles körben ismeri a teljes élelmiszer- és tájláncot, és elegendő eszközzel rendelkezik a stratégiai tervezésben, a kommunikációban és a fenntartható fejlődés támogatásában ahhoz, hogy nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt alkalmazható legyen. Tanulmányait PhD fokozat felé is folytathatja.
Belépők
Ösztöndíjak és finanszírozás
Kérjük, látogasson el weboldalunkra az elérhető ösztöndíjakkal kapcsolatos további információkért.
Tanterv
Ez a több tudományágat átfogó mesterképzés kiterjed az élelmiszerek, az emberek és a helyek közötti kapcsolatra, valamint arra, hogy a városi és vidéki tájakat hogyan lehet megtervezni, megtervezni és fenntartani az élelmiszerek fogyasztásával és előállításával kapcsolatos fenntarthatósági szempontból. A program ötvözi a tájépítészet interdiszciplináris, szintetizáló és helyhez kötődő megközelítését az élelmiszerek szerepének megértésével egy széles kulturális és kritikai perspektívából, amely a tantárgy élelmiszertanulmányait jellemzi. A programban részt vevő hallgatók lehetőséget kapnak arra, hogy megtanulják a stratégiai tervezéshez, tervezéshez, vállalkozói szellemhez, menedzsmenthez és kommunikációhoz szükséges eszközöket és módszereket, amelyek a fenntartható fejlődés részeként az élelmiszer-környezet köré épülnek, és minden szempontot lefednek, a helyitől a globálisig. Az SLU-nál rendelkezésre álló széleskörű kompetenciák alapján az ismeretek kommunikálása is szóba kerül arról, hogy a különböző termelési típusok hogyan járulnak hozzá a tájak hozzáadott értékéhez. A cél az, hogy holisztikusan közelítsék meg az élelmiszer, az emberek és a táj kapcsolatát, és ezeket a szempontokat összekapcsolják az ENSZ globális fejlesztési céljaival.
A hallgatók az első év során ismereteket szereznek arról a tudományos körről, amely a tájtudomány és a nemzetközi, multidiszciplináris élelmiszertudomány közötti határfelületet jellemzi. A program egy bevezető kurzussal kezdődik, hogy tudásbázist hozzon létre és megértse a táj, az élelmiszer és az emberek/élelmiszer-kultúra közötti kapcsolatokat, és hogyan használható fel a fenntartható tervezésben. Ez a kurzus (Foodscapes 1, Food Studies and Landscape) tematikus hetekből áll, amelyek áttekintést nyújtanak olyan releváns témákról, mint az étkezéstörténet a tájtörténettel párhuzamosan, a város-vidék kapcsolatok és az élelmiszer-termeléshez kapcsolódó hozzáadott értékek. Ezt követik olyan kurzusok, ahol a hallgatók a termelési rendszerekre, az agroökológiára, a pénzügyi ösztönzőkre, a fogyasztói magatartásra és a tervezés alapjaira, valamint a társadalmi és egyéb értékek városi művelésére specializálódtak. A 2. év során a progresszió növekszik egy globálisan fókuszált kurzus (Foodscapes 2, Critical Food Studies) nagyobb problémáinak köszönhetően. Ezt követi az alkalmazott projektfeladat csoportosan, módszertanulmányokkal és stratégiai megoldásokkal az élelmiszerekkel és tájjal kapcsolatos kihívásokra. A program egy diplomaprojekttel zárul, amely akár keresztdiszciplinárisan alkalmazott esettanulmányokból, akár egy élelmiszerrel/tájjal kapcsolatos tárgy elmélyült elméleti tanulmányaiból állhat.
A kurzusokon különböző típusú oktatást alkalmaznak a tanulók tanulásának és kreativitásának elősegítésére, valamint a hallgatók számára a jövőbeli szakmai helyzetekhez szükséges eszközök biztosítására. Ez előadások, szakirodalmi áttekintések, szemináriumok, tanulmányi látogatások, kirándulások, esettanulmányok, projektmunka, tervjavaslatok, tudományos dolgozatok és diplomaprojekt révén valósul meg. Az ismeretek elsajátítását támogató modellek és módszerek a különböző helyzeteket tükröző gyakorlati kurzuselemekben kerülnek alkalmazásra, majd ezt követi a kritikai elemzés és értékelés. A program befejezése után a hallgatóknak rendelkezniük kell az együttműködésben, a módszerválasztásban, valamint a szóbeli, írásbeli és vizuális kommunikációban. Holisztikus szemlélettel rendelkeznek, és képesek lesznek előre jelezni a fejlődést, hogy akár egyénileg, akár nagy összefüggésekben projektmenedzseri szerepet töltsenek be. Ez a mesterprogram egyértelmű kapcsolatokkal rendelkezik az aktuális kutatáshoz és a globális problémákhoz, így a diplomások nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt foglalkoztathatók.
Tanulmányaik során a hallgatóknak lehetőségük van más SLU képzési programok és más felsőoktatási intézmények kurzusaira Svédországban és külföldön.
A programot angolul tanítják.
Tanfolyamok a programról
Főbb tanulmányi területek:
- Élelmiszertanulmányok (FS)
- Agrártudomány (LB)
- Biológiai tudományok (BI)
- Tájépítészet (LK)
- Kertészettudomány (TD)
A program eredménye
Master of Science fokozat (120 kredit) élelmiszertudományi szakon.