Keystone logo
University of Pécs

University of Pécs

University of Pécs

Bevezetés

A University of Pécs létrehozását elsőként Nagy Lajos király kezdeményezte 1367-ben. A University of Pécs ma az ország egyik legrangosabb intézménye, ahol tíz, a felsőoktatás teljes spektrumát lefedő kar nyújtja. magas színvonalú, átfogó képzés. Az oktatási és kutatási tevékenység mellett kiemelt tevékenységünk a gyógykezelés; a Klinikai Központ nemcsak a régió járó- és fekvőbeteg ellátását látja el, hanem számos területen országos szintű feladatokat is ellát.

A University of Pécs minden évben részt vesz a nemzetközi felsőoktatási intézmények rangsorában, és jól teljesít. Törekszünk arra, hogy továbbfejlesszük érzékelésünket minden területen.

Nagy hangsúlyt fektetünk és fogunk is fektetni az oktatás minőségére, hiszen a jól felkészült hallgatók jelentik számunkra a legjobb reklámot. Ennek szellemében kiemelt célunk a humán erőforrás és az infrastrukturális feltételek folyamatos fejlesztése. Arra törekszünk, hogy diákjainknak sokrétű tudást biztosítsunk. Ezért diákjaink jelentős részének támogatást kínálunk, hogy különféle szakmai gyakorlaton és csereprogramokon vegyen részt Európa és más fejlett országok elismert intézményeiben. Az oktatás színvonalának emelése érdekében a legmodernebb technológiát alkalmazzuk, és a legkiválóbb professzorokat hívjuk meg. Mottónkat Luis Pasteurtől vettük: „a véletlen a felkészült elmének kedvez”. A legörömtelibb, hogy az elmúlt évtizedben a hallgatói létszám stabilizálódott, a külföldiek száma viszont jelentősen nőtt. A University of Pécs nemcsak rangos intézmény, hanem hallgatóbarát is. Szeretnénk, ha diákjaink teljesítményért tanulnának és jól éreznék magukat.

A University of Pécs nemzetközileg is elismert kutatómunkát végez. Minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy egyetemünk a tehetséges kutatóink számára optimális munkahely, ne csak kiindulópont legyen. Belső támogatási programokkal biztatjuk tisztelt kollégáinkat a még jobb teljesítmény érdekében. A Szentágothai Jánosról elnevezett kutatóközpontban a legkorszerűbb technológiák, berendezések, eszközök állnak kutatóink és hallgatóink rendelkezésére. Egyetemünk fő kutatási profilja a tudományos alapkutatás; ugyanakkor alkalmazott kutatásokkal folyamatosan fejlesztjük ipari kapcsolatainkat is.

A Modern Városok Program keretében látványos modernizáció zajlott egyetemünkön. Ennek keretében nemcsak új épületek építése és meglévők felújítása zajlik, hanem ezek a tevékenységek párhuzamosan zajlottak a humán erőforrás képzéssel. A Modern Városok Program Pécs városával együttműködésben jött létre.

Pécs vonzó, barátságos, emberi léptékű kisváros; nemcsak otthont ad, hanem otthont is ad egyetemi polgárainknak. Az egyetem a város meghatározó intézménye; a diákok mellett szinte minden pécsi lakos kötődik hozzá. A világ minden tájáról érkező nagyszámú külföldi hallgató jelenléte és a mediterrán hangulat teszi Pécset kellemes, nyüzsgő egyetemi várossá, rengeteg élettel. A University of Pécs azonban nem korlátozódik a baranyai megyeszékhelyre; Szekszárdon önálló kar működik, és a határon túli egész dunántúli régióban képző központok hálózata működik.

Ha szeretne multikulturális környezetben, kedvező tandíj ellenében tanulni, és magas színvonalú oktatásban szeretne részesülni a Magyarország legrégebbi Egyetemén, keressen minket bizalommal.

Statisztika

 • 650 éves hagyomány
 • Bekerült a legjobb 3 magyar egyetem közé
 • Az UP világszerte a 2,5 vezető nemzetközi felsőoktatás közé tartozik (forrás: QS WUR 2021)
 • 40 éves nemzetközi oktatási tapasztalat
 • 2000 előadó
 • 22 000 diák 130 különböző országból 22%-os külföldi hallgatók arányával
 • az 5000 külföldi hallgató közül több mint 1000 kap Stipendium Hungaricum ösztöndíjat mintegy 90 küldő partnertől
 • 10 kar
 • 24 saját klinika
 • Pécs lakónegyedében található 8 kollégium
 • A Szentágothai Kutatóközpont 7700 m2-es modern kutatóhelyisége csúcstechnológiai laborokkal biztosítja, hogy a biotechnológia, környezettechnológia, számítástechnika és nanotudomány területén dolgozó kollégáink kiemelkedő teljesítményt nyújtsanak.

  Ösztöndíjak és finanszírozás

  A tekintélyes Stipendium Hungaricum Ösztöndíjjal tárja fel lehetőségeit. Ez a magyar kormány által kezdeményezett ösztöndíjprogram számos kedvezményt kínál, többek között:

  ✅ Tandíjmentes oktatás

  Stipendium Hungaricum Ösztöndíjprogram

  A University of Pécs számos ösztöndíjat kínál nemzetközi hallgatóknak. A legnépszerűbb a Stipendium Hungaricum Ösztöndíjprogram, amelyet 2013-ban indított el a magyar kormány a „Keleti és déli nyitás” elnevezésű kormányzati politika részeként. Az ösztöndíjprogramot a Tempus Közalapítvány kezeli.

  A program alapvető küldetése, hogy növelje a külföldi hallgatók számát Magyarországon, és ösztönözze a magyar felsőoktatási intézményeket a legjobb külföldi hallgatók vonzására. Jelenleg 68 küldő partner vesz részt a programban.
  Évente több száz nemzetközi hallgató nyer felvételt egyetemünkre ezzel az ösztöndíjjal.

  Az ösztöndíj által fedezett rendelkezések

  • Tandíjmentes oktatás: felmentés a tandíj fizetése alól
  • Havi ösztöndíj: nem diploma, alapképzés, mester és egyszintű mesterképzés: havi 43 700 Ft megélhetési hozzájárulás, évi 12 hónapig, a tanulmányok befejezéséig, doktori fokozat: havi 140 000 Ft 12 hónapon keresztül egy év, a tanulmányok befejezéséig
  • Szállás: kollégiumi elhelyezés VAGY havi 40 000 Ft szállásköltség hozzájárulás az ösztöndíj teljes időtartamára
  • Egészségbiztosítás: a vonatkozó magyar jogszabályok szerinti egészségügyi szolgáltatás és kiegészítő egészségbiztosítás évi 100 000 Ft/fő értékig.

  Hungarian Diaspora Scholarship

  A University of Pécs elérhető legújabb ösztöndíj a Magyar Diaszpóra Ösztöndíj, amely kivételes esélyt ad a személyes és tudományos fejlődésre. A magyarországi tanulmányok során felfedezheti az ezer éves magyar történelmet és kultúrát, megtapasztalhatja az egyedülálló magyar hagyományokat, fejlesztheti magyar nyelvtudását.
  Diaszpóra-ösztöndíjasként nemzetközileg elismert diplomát szerezhet egy felső szintű magyar felsőoktatási intézményben, és rendkívül versenyképes tudásra tehet szert személyes és tanulmányi előrelépéshez. Az összes felsőoktatási területet lefedő, angol vagy magyar nyelven oktatott szakok széles kínálatából válogathat minden fokozaton. A University of Pécs 280 képzési program közül választhat. Ez az ösztöndíj kiváló lehetőség arra is, hogy szakmai hálózatát építse, és mindent megtudjon az országról egy támogató és barátságos hallgatói környezetben!

  Az ösztöndíj által fedezett rendelkezések

  • Tandíjmentes oktatás: felmentés a tandíj fizetése alól
  • Havi ösztöndíj (kérésre)
  • Szállás: kollégiumi elhelyezés VAGY havi 40 000 Ft szállásköltség hozzájárulás az ösztöndíj teljes időtartamára. (kérésre)
  • Medical insurance

  Diaszpóra-ösztöndíjassá válhat, ha szórványban él, vagy külföldi lakcímmel rendelkező külföldi állampolgár, és legalább 10 éve külföldön él, és Magyarországon kívül végezte középiskolai tanulmányait az elmúlt 4 évben. A program az Európai Unión, a Szerb Köztársaságon vagy Ukrajna Kárpátaljai megyén kívüli bármely országban élő diaszpóra magyar tagjai számára elérhető. A diaszpórákkal kapcsolatos további információkat itt találhat. A jelentkezés feltétele a helyi diaszpóraszervezet vagy a magyar delegáció ajánlásának beszerzése. Az ajánlás kiadásával kapcsolatban a jelentkezés előtt 1-2 hónappal célszerű felvenni a kapcsolatot a diaszpóra szervezeteivel, delegációival.

  Ösztöndíjprogram keresztény fiatalok számára

  Végül hadd mutassuk be a Keresztény Fiatalok Ösztöndíjprogramját. Keresztény ösztöndíjasként nemzetközileg elismert diplomát szerezhet egy felső szintű magyar felsőoktatási intézményben, és rendkívül versenyképes tudásra tehet szert személyes és tanulmányi előrelépéshez. Választhat az angol nyelven oktatott programok közül, amelyek lefedik néhány felsőoktatási területet minden fokozaton. A University of Pécs 19 képzési program közül választhat. Ez az Ösztöndíjprogram egyben kiváló lehetőség arra is, hogy szakmai hálózatát építse, és mindent megtudjon az országról egy támogató és befogadó hallgatói környezetben!

  Az ösztöndíj által fedezett rendelkezések

  • Tandíjmentes oktatás: felmentés a tandíj fizetése alól
  • 166.600 Ft havi ösztöndíj (doktoranduszoknak 140.000 Ft),
  • Elhelyezés: kollégiumi elhelyezés VAGY havi 40 000 Ft szállásköltség-hozzájárulás az ösztöndíj teljes időtartamára,
  • tanévenként 200.000 Ft utazási költségtérítés,
  • Medical insurance


  Kik jelentkezhetnek?

  Keresztény ösztöndíjassá válhat, ha a következő országok állampolgára: Egyiptom, Libanoni Köztársaság, Iraki Köztársaság, Izrael Állam, Palesztina, Pakisztáni Iszlám Köztársaság, Szíriai Arab Köztársaság, Kenya Köztársaság, Etióp Szövetségi Demokratikus Köztársaság, Örmény Köztársaság és Nigéria.
  A jelentkezés feltétele a helyi keresztény gyülekezet hivatalos ajánlásának megszerzése.
  Ön teljes korú állampolgár, ösztöndíjas tanulmányai kezdetén; a jelentkezési határidő évének augusztus 31-ig betöltötte a 18. életévét,
  rendelkezik a megpályázott tanulmányi program előfeltételeként a végzettséggel és a szükséges nyelvtudással, és a pályázat benyújtásának határidejéig, de legkésőbb az aktuális jelentkezési ciklus évének augusztus 1-ig benyújtja az igazoló okiratot.
  Az alapképzésben, a mesterképzésben és az egyszintű mesterképzésben minden jelentkező, a doktori képzésben azon jelentkezők vehetnek részt, akik a magyarországi Keresztény Fiatalok Ösztöndíjprogramja keretében végezték alap-/mesterképzésüket, ill. tanév utolsó félévére, Keresztény Fiatalok Ösztöndíjaként jelentkeznek be.

  Please visit the university website for more information.

  Campus élet és felszereltség

  • Garantált kollégiumi elhelyezés és személyes mentor ("haver") minden 1. éves hallgatónak.
  • Diáktanácsadás
  • Libraries
  • Jogsegélyklinika
  • Sportlétesítmények és sportcsoportok

  Helyszínek

  • Pécs

   University of Pécs, , Pécs

   Chat with students

   Kérdések