Keystone logo
Vilnius University

Vilnius University

Vilnius University

Bevezetés

Rólunk

Üdvözöljük a Vilniusi Egyetemen - a legrégebbi és legnagyobb litván felsőoktatási intézményben.

A 16. századi alapítása óta a Vilniusi Egyetem az európai tudomány és kultúra szerves részeként a klasszikus egyetem fogalmát, valamint a tanulmányok és a kutatás egységét testesíti meg.

A Vilniusi Egyetem aktív résztvevője a nemzetközi tudományos és akadémiai tevékenységeknek, és számos kiemelkedő tudóssal, professzorral és diplomával büszkélkedhet. A tudományos fejlődés és a globális kutatóközpontokkal való bővülő kapcsolatok hozzájárultak a Vilniusi Egyetemen folyó kutatások és tanulmányok sokszínűségéhez.

A szociális partnerek támogatásával az egyetem globálisan gondolkodó szakembereket oktat, akik sikeresen beilleszkednek a modern európai közösségbe.

Miért válassza a Vilniusi Egyetemet

 • A Vilniusi Egyetem egy klasszikus egyetem, amely több mint 430 éves tudományos hagyományokkal és Litvánia legszélesebb körű tanulmányi programjaival rendelkezik.
 • Az egyetem a kutatási és oktatási kiválóságra összpontosító akadémiai környezetet kínál.
 • A Vilniusi Egyetem az 1. helyen áll Litvániában egy országos rangsor szerint. A litván középiskolát végzettek körében a legnépszerűbb és legelismertebb felsőoktatási intézmény.
 • A Vilniusi Egyetem Litvánia vezető felsőoktatási intézménye, amely a világ 400 legjobb egyeteme között szerepel (QS WUR 2022).

141603_vu-130923.jpg

Küldetés

A Vilniusi Egyetem küldetése a tudás létrehozása, felhalmozása és terjesztése a hiteles egyetemi kultúra folytonosságának biztosítása révén, amelyet a régi hagyományok és az új ötletek egymást gazdagító légköre jellemez.

A gondolkodás szabadsága és a vélemények sokfélesége az egyetemi közösség legfőbb értéke. A kutatás és tanulmányok egysége az egyetem általános tevékenységének alapelve.

Az egyetemnek az alap- és alkalmazott kutatások széles spektrumával kell kitűnnie. Arra kell törekednie, hogy a többi litvániai intézmény között vezető szerepet töltsön be minden olyan kutatási területen, amely egy átfogó egyetem jellegéhez elengedhetetlen, és célul kell kitűznie a nemzetközi kiválóságot az interdiszciplináris kutatásban. Az egyetemnek el kell köteleznie magát a küldetés mellett, hogy megnyissa a kapukat és egyetemes oktatást biztosítson a legtehetségesebb fiatalok számára Litvánia minden körzetéből, valamint olyan aktív és felelős szakembereket neveljen, akik bizonyítják, hogy szükségük van tudásuk bővítésére és szakmai fejlődésükre, és akik képesek egész életükön át tanulni. Az egyetemnek törekednie kell arra, hogy a tanulmányok minden formája megfeleljen a modern kultúrának és technológiának, és megfeleljen az állam és a társadalom igényeinek.

Látomás

 • Az európai kutatási és oktatási területen való pozicionálás és megkülönböztetés az európai kutatás és oktatás területén a legmagasabb szintű kutatás révén, amelyet az egyetem nemzetközi hírű kutatócsoportjainak és új csapatoknak kell fenntartaniuk, valamint évente növekvő részvételt kell biztosítani az európai kutatási és oktatási programokban;
 • annak biztosítása, hogy a humán, a társadalmi, a fizikai, az orvosbiológiai és a technológiai tudományok kutatásának kiegyensúlyozott fejlődése és kölcsönhatása továbbra is az egyetem legkiemelkedőbb jellemzője legyen, amely lényegében megkülönbözteti más litván felsőoktatási és kutatási intézményektől;
 • az ország gazdasági fejlődése szempontjából értékes projektek kezdeményezése és aktív végrehajtása, amelyek ösztönzik a tudományos és oktatási intézmények és a csúcstechnológiai vállalatok hatékony együttműködését, valamint kedvező feltételeket és környezetet teremtenek az innováció és a vállalkozói szellem számára;
 • egy jól működő minőségbiztosítási rendszer létrehozása, amely garantálja a meglévő tanulmányi programok hatékony ellenőrzését és az új programok fejlesztését, és amely ösztönzi a korszerű oktatási módszerek és eszközök alkalmazását. A rendszernek biztosítania kell, hogy az egyetemen végzettek általános és specifikus kompetenciái és készségei összhangban legyenek az ország gazdaságának, kultúrájának és munkaerőpiacának igényeivel és tendenciáival;
 • a nem egymást követő, távoktatási és egyéb rugalmas tanulmányi formák és módszerek jelentős kiterjesztése, valamint a folyamatos szakmai fejlődés és az egész életen át tartó tanulás központjává válása, amely fontos szerepet játszik az ország tudásalapú társadalom felé történő átmenetében.

Litvániában él

A megélhetési költségek

Legyen reális, miközben tervezi kiadásait litvániai tartózkodása alatt - elengedhetetlen, hogy elegendő pénz álljon rendelkezésre a tanulmányi időszak teljes időtartamára!

A valószínű havi megélhetési költségeket az alábbiakban közöljük. Ezek a költségek egy olyan hallgatón alapulnak, aki Vilniusban vagy Kaunasban él és nincs eltartottja. A tandíjat, a tartózkodási engedély költségeit és a saját országába történő utazásokat nem tartalmazza.

Tömegközlekedés Vilniusban

A trolibuszok és buszok reggel 5:00-kor indulnak és éjfélkor állnak le. Vannak éjszakai buszok is, amelyek éjszaka is közlekednek. A menetrendek megtalálhatók a vilniusi tömegközlekedés hivatalos weboldalán () vagy az olyan mobilalkalmazásokon, mint az "m.Ticket" vagy a "Trafi". Az alkalmazások könnyen kezelhetők és a legpontosabb menetrendeket adják meg, ezért nagyon ajánljuk őket.

Tömegközlekedés Kaunasban

A trolibuszok és buszok reggel 6:30-kor indulnak és este 22:00-kor állnak le. Hétvégén és ünnepnapokon éjszakai buszok is közlekednek. A menetrendek megtalálhatók a www.stops.lt/kaunas/#kaunas/en weboldalon vagy a "Trafi" mobilalkalmazásokon. Könnyen használható, és a legpontosabb menetrendeket adja meg, ezért nagyon ajánljuk Önnek.

telefon

Azok, akik mobiltelefont szeretnének használni Litvániában, három mobiltelefon-társaság közül választhatnak: Telia, Tele2 vagy Bite. Sokkal olcsóbb, ha valamelyik cég előre fizetett kártyáját használja, mintha a saját országa szolgáltatásait venné igénybe.

Az előre fizetett kártyát a legtöbb élelmiszerboltban vagy a cégek szaküzleteiben szerezheti be. Ott információt kaphat a kártya legjobb felhasználási módjairól is. Kérjük, a megadott linkeket követve keresse meg e vállalatok alosztályainak címeit.

Éghajlat

Litvánia éghajlata átmeneti a tengeri és a kontinentális között. Az átlagos hőmérséklet nyáron körülbelül + 20ºC (néha + 30ºC fölé emelkedik), télen pedig -5ºC (eshet –15ºC-ra vagy –20ºC-ra is), ezért készülj fel a változó időjárásra.

Helyszínek

 • Vilnius

  3 Universiteto St., , Vilnius

 • Kaunas

  Muitinės gatvė,8, 44280, Kaunas

  • Šiauliai

   84 Vytauto St., LT-76352, , Šiauliai

   Kérdések